El president de la Generalitat, Artur Mas, ha escrit un article al 'The Guardian' publicat aquest dimecres en el qual fa balanç del 9-N i demana al govern espanyol i a la comunitat internacional que permetin a Catalunya celebrar una consulta vinculant. L'article titulat 'Els catalans han votat. La democràcia ha de fer el seu curs", Mas considera que el govern espanyol ha d'escoltar i permetre un referèndum oficial a l'estil d'Escòcia. També es dirigeix a la comunitat internacional, com ja va fer el passat diumenge, per demanar-li que urgeixi Rajoy a permetre que Catalunya decideixi per ella mateixa. Segons Mas, "en tota democràcia les lleis segueixen la política".

Mas defensa que després de "l'aclaparador" suport dels catalans a la independència, Espanya ha d'escoltar i permetre un referèndum oficial a l'estil d'Escòcia. "Després del procés participatiu de diumenge, penso que ens hem guanyat el dret de tenir un referèndum legalment vinculant, amb totes les seves conseqüències", assegura Mas al 'The Guardian'. Pel president de la Generalitat, "les excuses legals no són prou bones" perquè "si hi ha voluntat política, es pot trobar una via legal" de fer un referèndum.

A l'article, Mas destaca que durant el 9-N "no es va trencar ni un vidre" a Catalunya, i remarca que els ciutadans són "pacífics" i "sempre" han estat "molt pacients". "No volem cap mal a Espanya. Estem lligats per la geografia, la història i la cultura. Però ara, els catalans ens volem governar a nosaltres mateixos en el marc de la UE", explica el president de la Generalitat, que afegeix que vol impulsar el procés "com a amics d'Espanya, no com a enemics".

Mas admet que el procés participatiu de diumenge no va ser vinculant però era "el millor que podíem fer tenint en compte l'actitud del govern espanyol". El President remarca la participació dels voluntaris i destaca que "milions de persones van sortir de casa i milers van fer cua durant hores" per poder votar. "Molta gent, especialment gent gran que va viure sota la dictadura durant dècades, plorava mentre votava", explica.

En aquest sentit, Mas diu al 'The Guardian' que tot i les amenaces del govern espanyol i les suspensions del Tribunal Constitucional, els catalans "no van sentir-se intimidats i van tirar endavant amb la votació". Per això, considera que ara el govern espanyol "ha d'escoltar el poble de Catalunya". "També faig una crida a la comunitat internacional perquè demani al president Rajoy i al parlament espanyol que autoritzin a Catalunya a decidir el seu sistema de govern", remarca.

Mas diu que "Espanya va ser un brillant exemple d'un país que després de patir 40 anys de dictadura es va transformar pacíficament d'un dia per l'altre en una democràcia occidental". "Mantinguem aquella llum democràtica viva", reclama.