El Govern considera "inútil" l'"exercici antidemocràtic" que s'està desenvolupant avui a Catalunya i estima que el comportament del president de la Generalitat, Artur Mas, durant la jornada "dificulta molt el futur".

Segons han subratllat a Efe fonts de l'Executiu, el procés que s'està vivint a Catalunya no té efectes jurídics i no suposarà cap avantatge polític per al president de la Generalitat.

El president del Govern, Mariano Rajoy, està seguint des del seu despatx el 9N i està sent constantment informat del desenvolupament del mateix.

Així, ha conegut les declaracions del president de la Generalitat en les quals, després de dipositar el seu vot en el procés que se celebra avui a Catalunya, ha assumit totalment la responsabilitat d'obrir els col·legis en els quals s'han col·locat les urnes de votació i li ha demanat que s'obri a negociar un referèndum "acordat".

Les fonts del Govern espanyol han reiterat que el que està passant avui a Catalunya no és una consulta.

En això va insistir ahir Rajoy en un acte del PP a Càceres on va dir que "se li podrà dir com es vulgui, però ni és un referèndum, ni és una consulta, ni és res que se li sembli" i "no produeix cap efecte".

A més, va garantir que mentre ell sigui president del Govern la sobirania nacional estarà fora de perill i va instar Artur Mas a "recuperar el seny" a partir de demà.

No obstant això, l'actitud que està tenint durant la jornada d'avui el president de la Generalitat porten al Govern espanyol a lamentar que, en comptes d'anar cap a aquella via, estigui dificultant molt el futur que s'obre després d'aquesta jornada.

Mas, a més de reiterar que es fa responsable del 9N, ha assegurat avui que no entén que Rajoy digui que no s'està celebrant ni un referèndum ni una consulta i, al mateix temps, actuï la Fiscalia.