La portaveu de CDC, Mercè Conesa, va destacar ahir que les dades provisionals del procés participatiu del 9-N posen en relleu que es va produir una "altíssima participació", cosa que ja és un missatge que, segons el seu parer, hauria d'"escoltar" el Govern espanyol. "El Govern ha d'atendre el missatge d'una absoluta i radical participació", va afirmar Conesa, que va comparèixer a la seu de CDC després del tancament dels punts de votació. Conesa va agrair als voluntaris el treball realitzat durant tot el dia i va posar en valor que la jornada s'hagués celebrat amb "civisme" i esperit de "normalitat democràtica". "Hem estat els catalans els que hem decidit que avui sigui un dia important per al nostre futur", va afegir la també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès.

Conesa va valorar que la decisió dels jutges de no adoptar mesures cautelars per retirar urnes és "coherent i congruent" amb el tipus de procés que es va portar ahir a terme a Catalunya.

Per la seva banda el líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar ahir que després de la participació de més de 2 milions de catalans en el 9-N, "és l'hora de la política feta des del diàleg i des de la intel·ligència" per evitar "una ruptura irreversible". En diversos missatges que va escriure en el seu compte de Twitter, el polític democratacristià va advertir que PP, PSOE i institucions de l'Estat han de saber que "si no donen sortida política al desig de canvi de Catalunya, la ruptura serà irreversible".

"Dir, com fa Rajoy, que el 9-N és inútil i sense repercussió, és d'una ceguesa impròpia d'un governant democràtic. El 9-N és un clamor que el Govern de l'Estat no pot menysprear", va afegir Duran i Lleida, que va ressaltar el "civisme i responsabilitat" demostrada pels més de 2 milions que "han donat mostra de la dignitat de Catalunya". De la seva banda, la portaveu del comitè de govern d'Unió, Montse Sumarroca, va assegurarque "el govern de Madrid s'ha de seure a una taula a dialogar, ha de reaccionar". "Fins ara ha estat enrocat en el no, en la negació constant d'una realitat, però entenem que ara això no pot continuar així, delegant la seva responsabilitat política en el TC", va afegir.