El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest diumenge que el procés participatiu del 9-N suposa un "pas de gegant" cap a la consulta definitiva, i ha recriminat a l'Estat que la seva primera reacció en boca del ministre de Justícia sigui de "miopia política" però també "d'indiferència i també d'intolerància", fins i tot en alguns moments "d'amenaça". Mas ha constatat l'"èxit total" de la jornada malgrat les dificultats, tenint en compte que han votat més de dos milions de persones. Al seu parer, el 9-N demostra que avançant junts, "s'avança més i millor", i també que Catalunya vol governar-se a ella mateixa.

Crida els governs del món per aconseguir un referèndum "legal i vinculant"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat aquest diumenge als governs democràtics del món que convencin l'Estat perquè Catalunya voti en un referèndum "legal i vinculant". "Demano a la gent del món, als mitjans mundials i als governs democràtics que ajudin la gent catalana a decidir el seu futur. Demanem al món que ens ajudi a convèncer les institucions espanyoles que Catalunya mereix votar en un referèndum per decidir el seu futur, en un referèndum legal i vinculant", ha apuntat Mas en la seva compareixença per valorar el 9-N. Mas ha argumentat que els catalans són només el 16% de la població d'Espanya, "una minoria", i per això necessiten tota l'ajuda necessària.

"Ajudeu-nos a defensar la llibertat i la democràcia", ha demanat Mas, que ha recordat que els catalans són a Espanya una minoria que no té el poder de canviar l'estat espanyol. "Però som una nació", ha insistit.

El president de la Generalitat s'ha queixat que les primeres reaccions del govern espanyol hagin estat "igual d'intransigents que abans", quan el que vol Catalunya és arribar a celebrar un referèndum de forma acordada, que sigui en benefici de tots i fer-ho "de bon rotllo".

"No ho entenc, no està a l'alçada, i en veure la reacció m'atreveixo a donar aquest missatge de cara a fora perquè ens ajudin", ha argumentat Mas, que ha constatat que si Catalunya es troba amb un "bloqueig intransigent", si té al davant una "paret", haurà de traslladar la seva causa més enllà.