El president de la Generalitat, Artur Mas, espera que el 9-N faci entendre a Mariano Rajoy que a Catalunya cal un referèndum definitiu, "amb totes les garanties i totes les conseqüències". Després de votar a l'Escola Pia Balmes, ha remarcat que no li importen les querelles que puguin interposar contra ell, i ha insistit que ell i el Govern són els únics responsables. 'Ladran, luego cabalgamos'. Doncs que vagin presentant demandes i querelles. Mentre això ens afecti a nosaltres com a govern i com a president, m'és bastant igual", ha dit Mas, que s'ha queixat de les "intimidacions" de fiscalia: "Que em mirin a mi, el responsable sóc jo", ha dit i ha conclòs: Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí".

Mas ha votat juntament amb la seva dona, Helena Rakosnik, enmig d'una gran expectació mediàtica, amb aplaudiments dels voluntaris i de persones que també venien a votar i amb crits d'independència. En declaracions posteriors, el president de la Generalitat ha celebrat que s'hagin pogut posar les urnes malgrat les "enormes dificultats i els impediments continus" que ha posat l'Estat.

Després de desitjar que la jornada es desenvolupi amb normalitat i civisme, ha dit que espera tenir "les millores cartes i les més fortes per fer entendre" al govern espanyol que en algun moment caldrà una "consultes definitiva amb totes les garanties i totes les conseqüències". S'ha mostrat convençut que aquest dia arribarà, encara que sigui a través d'unes eleccions si no hi ha pacte amb el govern espanyol per celebrar un referèndum.

Ha assegurat que no li preocupen "en absolut" les querelles que puguin presentar-se contra ell, i ha deixat clar que no es deixarà "acovardir". Una altra cosa diferent, ha afegit, és que això afecti terceres persones, però "si es tracta de ficar-se amb el govern o amb el president, doncs que vagin fent". "Jo estic molt tranquil", ha reblat.

"Que em mirin a mi, el responsable sóc jo"

El president català ha volgut fer èmfasi que l'únic responsable d'aquest procés participatiu és el Govern, i ha remarcat que aquí no hi ha directors de col·legis obrint, sinó voluntaris. "Si la fiscalia vol conèixer qui és el responsable d'obrir els col·legis només fa falta que em mirin a mi, el responsable sóc jo i el meu govern", ha reblat en la línia del comunicat que ja va emetre dissabte el Govern en conèixer que la fiscalia havia demanat als Mossos d'Esquadra que identifiquessin les persones que obrien els centres. En aquesta línia, Mas ha garantit que als voluntaris se'ls protegirà amb un "mur de contenció".

També ha remarcat que no entén que el president espanyol, Mariano Rajoy, digués dissabte que el 9-N no és ni un referèndum ni una consulta, i alhora que la fiscalia actuï. "En què quedem? Si és una cosa que no té res a veure amb el que ells tenen tanta por que fem, doncs que ens deixi tranquils", ha reclamat.

Mas ha lamentat que els catalans hagin patit "intimidacions" en plena democràcia, especialment els voluntaris, unes intimidacions que en teoria haurien de ser "coses del passat". "Ens ha costat Déu i ajuda arribar fins aquí. És increïble que per arribar fins aquí haguem hagut de suar tant la samarreta", s'ha queixat.

Les converses de Rigol no vinculen el Govern

Sobre les informacions publicades pel diari 'El Períodico' que asseguraven que Joan Rigol hauria negociat amb emissaris de PP i PSOE per fer ponts de diàleg, Mas ha afirmat que aquestes converses "no tenen res a veure amb el que està passant avui" i són converses que "no vinculen els governs en absolut". El president de la Generalitat a reconegut que està "més o menys al corrent" d'aquestes negociacions, però no en detall, i les ha definit com "iniciatives personals per part de gent que té una vàlua important".