El president de la Generalitat, Artur Mas, va confirmar ahir que el Govern català no es desentén del procés participatiu del 9-N perquè, de fet, s'encarregarà de realitzar el recompte general de la votació i de donar-ne els resultats. Així mateix, Mas va afegir que els alcaldes "no han de témer res" per la cessió dels locals per al 9 de novembre, perquè és un acte que se sustenta en drets "fonamentals".

Mas va fer les declaracions en una entrevista a TV3, on va reiterar que la votació d'avui "és una cosa ben natural i normal", malgrat que "ens ho han intentat impedir posant pals a les rodes". Mas va reiterar que l'anomenat "procés participatiu" se sustenta en drets d'expressió i participació. El president de la Generalitat va ser preguntat per si pensa que hi haurà una ordre de la Fiscalia perquè els Mossos d'Esquadra retirin les urnes avui i va afirmar que "per poc mínim sentit comú que es tingui, qualsevol actuació fora de lloc seria un atac directe a la democràcia i als drets fonamentals d'expressió i de participació de la gent".

Mas va posar de manifest que el recompte general de totes les dades recollides en els locals de participació el farà la Generalitat, que també n'informarà "probablement dilluns", a l'hora que va recordar que va ser el Govern català qui va impulsar aquest procés participatiu, després de la suspensió de la consulta.

Mas va dir que el Govern va preparar l'operatiu perquè estigui "tot a punt", malgrat que va subratllar que això és un "triangle" en què hi ha un Executiu "a la base", mentre que a un costat hi ha centenars d'ajuntaments i, a l'altre, voluntaris i entitats. Pel que fa a la missiva que vol enviar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, després del 9-N, Mas va admetre ahir que no espera "molt" de la resposta, però va considerar que ha d'enviar la carta perquè "mai" cal perdre el "concepte del diàleg ni el de la convivència entre Catalunya i Espanya", que, segons el seu parer, caldria mantenir fins i tot si un dia hi hagués un Estat català independent.

Així mateix, Mas va voler avançar que, a partir de la setmana que ve, escoltarà el conjunt dels partits sobiranistes de Catalunya per negociar unes possibles eleccions plebiscitàries, tot i que va reiterar que dependrà de si els partits arriben a un acord per "agrupar-se" per transformar uns comicis normals en un plebiscit i consultar els catalans sobre la independència. Pel que fa a avui, es preveu que Mas voti en un local del districte Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Mentrestant, ahir es va donar a conèixer que el Govern català informarà -des del centre de premsa habilitat en un pavelló de la Fira de Barcelona- sobre les dades de participació del 9-N a través de tres compareixences, que s'han programat a les dues del migdia, a les set del vespre i al voltant de dos quarts d'onze de la nit. Tot i això, el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat no va especificar qui apareixerà per oferir les dades. Malgrat tot, fonts de l'executiu català van afirmar que tot apunta que serà la vicepresidenta del Govern català, Joana Ortega.