El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i veterà dirigent d'UDC, Joan Rigol, va admetre ahir haver actuat com a mitjancer entre els governs català i central per "suavitzar el xoc institucional" entorn del 9-N. Es tractaria dels contactes secrets que avançava ahir mateix El Periódico.

Segons va indicar Rigol en unes declaracions a RAC1, fa alguns mesos va mantenir converses discretes amb representants del Govern i del PP i del PSOE, tal com avançava el rotatiu. En aquests contactes assegura que hi van participar "emissaris" del president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. En aquest sentit, va citar a Pedro Arriola i José Enrique Serrano, respectivament.

Rigol va dir que aquestes converses "van començar molt abans de la constitució del Pacte Nacional i, per tant, no tenia més responsabilitat que la personal".

L'exdirigent d'UDC i expresident del Parlament va insistir que la iniciativa de mantenir converses la va tenir ell i que "de tant en tant aportava dades al president de la Generalitat". En aquest sentit, va revelar que si va optar per fer de mitjancer entre les dues parts va ser per "suavitzar" el clima polític, una iniciativa que va mantenir sense el coneixement d'altres líders proconsulta, com Oriol Junqueras (ERC) i Joan Herrera (ICV), als quals, ha dit, "no vaig comprometre en cap moment" en les converses. En tot cas, Rigol va dir no saber si el president, Artur Mas, "després els traslladava les informacions a ells".