Dues persones -un home i una dona- van morir ahir a la matinada en l'incendi d'uns baixos al districte de les Corts. Segons va informar l'Ajuntament de Barcelona, l'avís del foc es va rebre poc abans de les tres de la matinada al número 46 del carrer Joan Gamper, a tocar de la Diagonal. Les víctimes es trobaven als baixos de l'edifici, del qual només estan ocupats quatre pisos. La resta d'habitatges estaven tapiats, segons els veïns. Deu dotacions dels Bombers de Barcelona van treballar en les tasques d'extinció de les flames, que van afectar un altre pis, deshabitat, però no va obligar a desallotjar cap veí. Un bomber va resultar ferit lleu. Una de les veïnes de l'immoble, Mònica Martínez, va explicar que la seva mare havia sentit crits aquesta matinada des del carrer i va veure un "xicot" que demanava auxili. La dona el va obrir i el jove li hauria explicat, "amb angoixa", que uns companys estaven atrapats als baixos. Li va demanar un martell i va intentar auxiliar-los des de l'interior, des de just a sobre dels baixos afectats. "Quan ha vist que per dalt no podia accedir-hi se n'ha anat", va explicar als mitjans de comunicació.

Martínez va assegurar que no coneixen les víctimes i que de fet són només quatre els nuclis familiars que resideixen en aquest immoble amb una vintena pisos. Des del juliol -i després de queixes dels veïns en constatar que hi entrava gent- l'Ajuntament de Barcelona va decidir tapiar els pisos desocupats. "No havíem tingut cap problema" des de llavors, apuntava Martínez, que també va explicar que els veïns estaven pendents de reallotjament perquè el seu immoble formava part de la reurbanització del pla Anglesola-Europa, que afecta altres edificis també del carrer Joan Gamper de la ciutat. Martínez va afirmar que la seva família ja havia cobrat la indemnització però estaven a l'espera que l'Ajuntament i els promotors els recol·loquessin en un altre habitatge.

La valoració

El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, va explicar que el pla Anglesola es remunta a tretze anys enrere i està previst que el lloc dels fets es reconverteixi en vials i zona verda. S'està a l'espera, per tant, que la promotora enllesteixi les obres per recol·locar els veïns. L'Ajuntament va explicar que el consistori n'era el gestor urbanístic i va confirmar que alguns veïns havien cobrat indemnitzacions. L'Ajuntament va assegurar, però, que encara no era propietari de l'edifici sinó del sòl i no va aclarir de qui eren propietat els baixos, tapiats, on es van produir els fets. L'edifici és a tocar de l'avinguda Diagonal de Barcelona, molt a prop de l'illa Diagonal i de l'hotel de luxe Hilton. "No sabem per on han pogut entrar", va assegurar el primer tinent d'alcalde de la ciutat, que va lamentar els fets i que va assegurar que l'edifici no havia patit danys estructurals. També va apuntar que encara no havien pogut identificar les víctimes, una investigació que està ara en mans dels Mossos.