Convergència Democràtica de Catalunya ha valorat amb satisfacció el desenvolupament del procés participatiu del 9-N i ha argumentat que l'"altíssima" participació (provisional) és un missatge que "ha de ser escoltat a Madrid". La portaveu de la federació nacionalista, Mercè Conesa, ha expressat que les xifres són "contundents" i que seria "absurd" no reconèixer la mobilització ciutadana registrada aquest diumenge. Conesa ha remarcat també "l'absoluta normalitat" amb què s'ha desenvolupat la jornada i ha celebrat la decisió "de congruència i proporcionalitat" dels jutges que han rebutjat retirar urnes davant les denúncies presentades per alguns partits i entitats ciutadanes.

Convergència Democràtica de Catalunya ha fet un primer balanç molt positiu del 9-N, tant per l'absència d'incidents com, especialment, per "l'altíssima participació" que, a l'espera dels resultats definitius, s'ha registrat.

La portaveu de CDC, Mercè Conesa, ha destacat el "civisme i la normalitat democràtica" amb què els ciutadans han expressat "el que desitgen per al seu país". Una mostra, ha dit, de la "maduresa" de la societat catalana, i una normalitat "pròpia del segle XXI".

Per la federació nacionalista els resultats són "contundents", "rotunds", i "donen un missatge que ha de ser escoltat per Madrid, el govern central i moltes institucions que estaven avui pendents d'aquest 9-N".

Sobre la possibilitat que això no sigui així, Mercè Conesa ha insistit en la contundència de les xifres i en l'absurditat, ha dit, "de no reconèixer que la gent s'ha desplaçat per votar". Conesa ha expressat que les conseqüències d'una jornada com avui seran "estrictament polítiques" i ha dit que el govern espanyol "ha d'atendre l'absoluta i radical participació que han realitzat avui els ciutadans de Catalunya".

D'altra banda, des de CDC han emmarcat la decisió de tres jutges de guàrdia de no retirar les urnes del president participatiu -com han sol·licitat a través de denúncies UPyD, PxC, Societat Civil Catalana, un regidor del PP d'Esplugues de Llobregat, la Falange i algun particular- en la normalitat de la jornada.

"Entenem que la decisió dels jutges ha estat de congruència i proporcionalitat davant d'un procés que s'ha desenvolupat de manera cívica i democràtica", ha indicat Conesa.