L'Agència Tributària ha acceptat rebaixar un 15 % la multa que Montserrat Caballé haurà de pagar per defraudar 508.462 euros a Hisenda, un dels requisits que la diva exigeix per pactar amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat una rebaixa de la seva condemna. Segons van informar fonts judicials, la defensa de Caballé, que al maig passat va tornar a l'Agència Tributària el mig milió d'euros defraudats, està ultimant un acord amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat per pactar una condemna de conformitat. L'esmentat acord encara no està tancat, encara que Hisenda ja ha acceptat la principal proposta que plantejava la defensa de Caballé: que la multa a pagar es rebaixi al 50 % de la quantitat defraudada, fet que suposa uns 250.000 euros, en lloc del 65 % que s'imposa habitualment als defraudadors que decideixen posar en regla la seva situació per beneficiar-se d'una rebaixa de condemna. Si es materialitzés aquest acord econòmic, la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat -en defensa dels interessos de l'Agència Tributària- i la defensa de Caballé pactarien un escrit de qualificació de conformitat, que inclouria una rebaixa de la condemna que li correspondria per frau fiscal i evitaria el seu ingrés a la presó.

Els tràmits

La soprano no ha abonat de moment la multa amb la rebaixa que l'Agència Tributària li ha acceptat i, de fet, podria fer-ho en la fase d'execució de la sentència, encara que fonts judicials apunten que per beneficiar-se d'una rebaixa de la condemna per "atenuant molt qualificat" de reparació del dany seria convenient que ho efectués com més aviat millor. La sentència de conformitat que Caballé busca amb aquest acord no evitarà que la diva sigui citada a judici per reconèixer el frau fiscal que se li imputa, encara que es tractaria d'un mer tràmit en el qual es limitaria a ratificar el pacte. Montserrat Caballé està imputada per un delicte de frau fiscal arran d'una querella presentada per la Fiscalia de Delictes Econòmics, que l'acusa d'evadir 508.662 euros en la seva declaració corresponent a l'any 2010, simulant que tenia el seu domicili habitual a Andorra. Al cap de pocs dies que la Fiscalia presentés la querella, la soprano, de 81 anys, va lliurar a Hisenda 300.000 euros i va mostrar la seva disposició a reunir els diners per reintegrar el total de la quota defraudada.

Després de declarar com imputada el passat 9 de maig davant del jutge, que es va desplaçar a casa seva per interrogar-la donat el seu precari estat de salut, la diva va reintegrar a Hisenda els 208.000 euros que li faltaven per saldar els seus comptes amb el fisc.