ANC i Òmnium Cultural han cridat a participar "sense por" el 9-N i a votar "contra l'estat espanyol", ha apuntat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. "Nosaltres votarem sí-sí perquè no volem pertànyer a l'estat espanyol, perquè no volem un govern que ens prohibeix les llibertats, que ens nega els nostres drets i que amenaça els nostres ciutadans", ha dit Forcadell durant l'acte final de la campanya 'Ara és l'hora'. La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha reclamat als ciutadans que participin diumenge "malgrat el soroll i les amenaces" de Madrid, i ha apuntat que si bé no serà un referèndum, pot ser "un acte sense validesa jurídica que tingui conseqüències polítiques".

"Votarem sí-sí perquè no volem un govern que rescata bancs en lloc de rescatar persones, perquè no volem un govern que abandona els més necessitats", ha continuat Forcadell, que ha apostat per construir una república catalana que treballi per al benestar de tots "i no pel benefici d'uns quants", que "condemni els culpables i que persegueixi els corruptes".

La presidenta de l'ANC ha cridat a votar perquè d'aquí a 300 anys es pugui commemorar el tricentenari de la independència i no el 600 aniversari de la "derrota". "Votarem en contra de l'estat espanyol que no vol que ho fem, i ho farem amb dignitat, amb serenitat, amb civisme i coratge. I no caurem en provocacions, no tenim por, no ens espantaran", ha assegurat.

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta d'Òmnium, que ha demanat un "darrer esforç" per convertir el 9-N en un "acte massiu de defensa de la democràcia i dels drets fonamentals". "Diumenge no podrem votar el referèndum que com a poble demanàvem perquè l'Estat ho ha impedit. Però si ens ho proposem, aconseguirem que un acte sense validesa jurídica tingui conseqüències polítiques i es converteixi a ulls del món en una mostra de la dignitat de tot un país", ha exclamat.

Casals ha avisat que el repte és "majúscul" i que el món està mirant el que passa a Catalunya. És per això que ha cridat a la participació, i a fer-ho "amb alegria, amb tranquil·litat i sense por". "Ha arribat el dia i hi hem de ser tots. Fem d'aquest 9 de novembre un punt de no retorn, una jornada que serà pacífica i democràtica", ha reclamat la presidenta d'Òmnium, que ha remarcat que Catalunya no sap actuar d'una altra "malgrat el soroll i les amenaces" que arriben de Madrid. "Perquè a l'Europa del segle XXI no hi ha res que pugui aturar la força d'un poble que es vol expressar lliurement a les urnes", ha conclòs.

La fila zero de l'acte la formaven representants dels partits polítics com Josep Rull, Mercè Conesa (CDC), Antoni Castellà (UDC), Oriol Junqueras, Marta Rovira (ERC), Ricard Gomà (ICV), David Companyon (EUiA). També hi havia el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que ha reivindicat que la unitat política i el compromís de la societat civil per donar la veu al poble és la força que té Catalunya. "Diumenge votarem pesi el que pesi als que ens han posat tants obstacles. Votarem i farem sentir la nostra veu. Ens voldran comptar els que som, i serem molts", ha exclamat.

Amb les quatre columnes de Puig i Cadalfalch il·luminades de vermell amb el groc de fons del Palau del MNAC, l'acte final de la campanya 'Ara és l'hora' ha començat amb la representació de la caiguda d'un mur format per caixes de cartró. S'aprofita així el simbolisme de la data del 9 de novembre, 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlin.

Després d'aquest acte simbòlic, ha intervingut Natalie McGarry, representant del moviment independentista escocès, que ha recordat al govern espanyol que "la comunitat internacional està observant" el que passarà el 9-N. McGarry ha explicat que ha volgut participar en aquesta campanya per expressar la seva solidaritat amb Catalunya i "donar suport a la democràcia". "A veure qui aconsegueix la independència abans", ha bromejat. L'escocesa ha conclòs amb una frase en català: "Junts guanyarem per fer una Europa nova".

Un cop llegit el manifest internacional 'Deixeu votar els catalans' per part de l'actriu Carme Sansa, han pres la paraula diferents persones per donar els seus testimonis sobre àmbits centrals en el futur del país nou: la relació amb el món, infraestructures, llengua i cultura, drets de les persones, joves i treball, economia (pensions), educació, benestar, dignitat i regeneració democràtica.

Just abans de les intervencions de Muriel Casals i Carme Forcadell s'ha projectat l'espot 'Votaré per tu'. L'acte ha acabat amb la interpretació de 'Catalunya és poderosa' de Peret i amb focs artificials.