06 de novembre de 2014
06.11.2014

El ministre de Justícia mostra un possible camí: que organitzi el 9-N "la societat civil catalana"

Catalá diu que si el Govern se'n manté al marge, "ningú impedirà l'exercici de la llibertat d'expressió"

06.11.2014 | 19:16

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha insistit aquest dijous que d'acord a la decisió del Tribunal Constitucional, el Govern no pot organitzar la consulta del 9-N, però "ningú impedirà" que els ciutadans de Catalunya facin ús de "l'exercici de la llibertat d'expressió" el pròxim diumenge si l'organitza i promou la societat civil catalana. Si contràriament a aquesta suspensió la Generalitat impulsa la consulta, ha apuntat, "la Fiscalia té el mandat constitucional de la defensa de l'interès general, i per tant si identifica alguna actuació, en l'exercici de la seva autonomia, promourà l'acció que correspongui".

Catalá ha fet aquestes manifestacions des de Madrid, on ha presidit aquest dijous a la Sectorial de Justícia, on no ha assistit cap representant de la Generalitat.

En roda de premsa, el ministre ha destacat que el "matís" entre si aquesta és una consulta organitzada des de la Generalitat o per part de la ciutadania és "molt important" en termes de la "legitimitat democràtica" i de les actuacions que el govern espanyol ha dut a terme "per garantir l'ordre constitucional".

Segons Catalá, si la Generalitat, que és a qui s'ha dirigit el Tribunal Constitucional, no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada, "no sembla que sigui necessari requerir ni al Constitucional ni als jutges i tribunals que actuïn" perquè "no hi ha vulneració de l'ordenament jurídic".

Segons el ministre, el que ara està analitzant el govern espanyol és qui assumeix finalment les tasques d'organització de la consulta, i si és en les associacions de la societat civil no hi haurà cap actuació per part del govern espanyol perquè "en una societat democràtica com és l'espanyola, en el marc de la Constitució, cada dia en molts àmbits es produeien moviments populars de recollida de signatures i opinions".

En canvi, segons el ministre, un govern "no pot promoure una consulta contrària a la Constitució". En aquest marc ha afirmat que qualsevol ciutadà o particular, així com la Fiscalia, pot presentar una denúncia contra el 9-N si creu que produeix una actuació que vulneri la suspensió del TC.

En tot cas ha recordat que el govern espanyol no pot activar cap actuació plenament si no es produeix primer una infracció.

El ministre ja va apuntar aquest dimarts que el seu executiu va impugnar el nou 9-N perquè considera que les actuacions de la Generalitat com el web participa2014.cat o les indicacions als funcionaris tenien relació amb la primera consulta suspesa pel TC.

Segons el titular de Justícia és "lògic" que la Generalitat "suspengui aquesta activitat institucional i no col·laborarà ni durà a terme actuacions que contradiguin el que ha mandatat el TC".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema