El president d'ERC, Oriol Junqueras, no s'ha mostrat gens sorprès amb la decisió del Tribunal Suprem de no admetre a tràmit el recurs de la Generalitat contra la suspensió del nou 9-N. Junqueras ha rebut la notícia en plena conferència a l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UB, on pronunciava una conferència. "La decisió del Suprem no ens sorprèn en absolut. Tots, sense excepció, estàvem convençuts que passaria. Per això una vegada més arribem a la conclusió que és millor que la societat catalana decideixi per ella mateixa i pugui construir la independència", ha opinat. Durant la conferència, Junqueras ha insistit, a més, en la "irracionalitat" de negociar amb l'Estat abans o després del 9-N.

La decisió del Suprem era previsible segons el líder republicà, que s'ha mostrat sempre molt crític amb la divisió de poders que hi ha a l'estat espanyol. ERC donava per fet que no s'acceptaria el recurs de la Generalitat i, per tant, assumia que el nou 9-N es farà amb la suspensió vigent per part del TC. Des de la Facultat de Dret de la UB, Junqueras no ha fet cap petició específica al Govern, tot i que en una entrevista prèvia a Catalunya Ràdio, el president d'ERC havia subratllat que l'organització del procés participatiu el proper 9-N "haurà de recaure en tothom, també en el Govern".

Junqueras ha dedicat la hora i mitja que ha disposat a l'Aula Magna per argumentar les bondats de la independència, "imprescindible" segons ell per resoldre els problemes del país. Una independència a la què té clar que no s'arribarà a partir d'una negociació amb l'Estat. "És evident que negociar la independència amb l'estat espanyol és inviable, encara que només sigui perquè també és inviable negociar les lleis d'ensenyament, els acords fiscals, els compliments dels estatuts i els decrets de pobresa energètica", ha afirmat. Per tant, és "inútil" i "irracional" seguir plantejant l'escenari de la negociació per aconseguir les finalitats marcades pel procés sobiranista.

El líder republicà no comparteix la voluntat del president de la Generalitat, Artur Mas, d'enviar una carta per reprendre les negociacions amb l'Estat al president espanyol, Mariano Rajoy, l'endemà del 9-N. Per a Junqueras, fins que Catalunya no proclami la independència i assoleixi una posició "d'igualtat" vers Espanya, no podrà començarà negociar. La negociació que preveu Junqueras es limita al repartiment d'actius i passius i altres obligacions derivades de la secessió catalana. En aquest sentit, ha insistit en què la principal feblesa de l'Estat és el seu "incommensurable" deute públic, proper al bilió d'euros, del que Catalunya podria negar-se a pagar la seva part proporcional en cas d'absència de negociacions.

Junqueras ha ofert una imatge d'una República Catalana més pròspera, més transparent i neta de corrupció, tot i que algun dels estudiants li ha mostrat públicament els dubtes que genera el procés entre part de la societat.

Al voltant del 9-N, ha evitat parlar d'un nivell de participació "mínim" per a què sigui rellevant a nivell internacional i ha recordat que, participi la gent que participi, no generarà un "mandat democràtic", fet pel qual seran necessàries unes eleccions que Junqueras espera que arribin ràpid. "Quan intentar guanyar temps genera més costos, estaria bé que ens ho penséssim per un instant i actuéssim en conseqüència", ha conclòs.

Uns 400 estudiants han omplert l'Aula Magna de la Facultat de Dret de la UB a l'Avinguda Diagonal de Barcelona. La conferència s'emmarca en els actes de la campanya "Vull ser lliure, vull un nou país", amb què ERC encara el 9-N.