El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, vol que durant el procés participatiu de diumenge s'accepti "la pluralitat, el matís i la diversitat", com va passar a Escòcia. "No tenim un govern com el britànic, però depèn de nosaltres encarar el 9-N amb tolerància", ha comentat. Durant l'acte de campanya #9NSomLliures que s'ha celebrat aquest dijous a Parets del Vallès, Herrera assegura que aquest respecte per la diversitat fa als catalans "més rics i més demòcrates" que el govern de l'estat espanyol. Amb tot, el líder ecosocialista recorda que el 9-N serà "una mobilització" per dir que el govern espanyol no deixa votar i que la consulta sobre el futur polític de Catalunya "continua pendent".

El líder ecosocialista ha fet aquestes declaracions des de Parets del Vallès, a tres dies del 9-N i després que diversos dels líders de la coalició d'ICV-EUiA hagin expressat públicament quin serà el seu vot el pròxim diumenge. "Ens hem de comportar com els escocesos i garantir el respecte per la diversitat, la pluralitat i el matís, que és el que som els catalans".

Herrera ha acusat novament al govern espanyol que no es comporti com el govern britànic i assegura que la decisió del Tribunal Suprem d'aquest mateix dijous de no acceptar el recurs del Govern contra el veto de l'estat espanyol és la decisió que esperaven. Malgrat tot, afirma, "segur que trobem la manera de mobilitzar-nos amb tot el civisme del món".

Per Herrera la convocatòria de diumenge és una mobilització més i afirma que la consulta encara continua pendent: "Aquesta és una cursa que sabem que és llarga, però la guanyarem i ens guanyarem el dret a decidir", ha etzibat. En aquest sentit, el líder ecosocialista rebutja "l'immobilisme" del PP en aquest afer.

Sobre la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir d'aquest divendres, Herrera confia que s'hi compartirà un sentiment de reivindicació "a favor d'una jornada de mobilització" per denunciar que "volíem votar i no ens han deixat". Herrera també ha desmentit els "rumors" de les darreres hores i nega que es plantegi cedir el lideratge del 9-N al Pacte Nacional.

En aquest sentit, el cap de files de la coalició d'ICV-EUiA demana al Govern que garanteixi la "normalitat" de la convocatòria i afirma que els ecosocialistes "acompanyaran" el Govern per què això sigui així.