E

l doctor en dret Carles Viver Pi-Sunyer va voler deixar clar ahir que el diumenge es farà el procés participatiu que ha impulsat el Govern català. "Hi haurà 9-N, perquè això és autoexecutiu", va defensar Pi-Sunyer, que és el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) de Catalunya. Pi-Sunyer va afegir que el nou 9-N serà una realitat -malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional (TC)- "a través dels ciutadans que hi haurà darrere les urnes i els que aniran a votar". Així, va afirmar que la Generalitat "no ha de fer cap altra actuació" per al procés participatiu de diumenge, tot i la decisió del TC. De fet, va assegurar que si es complien els requisits, el TC "no tenia alternativa que admetre a tràmit" el recurs de l'Estat d'impugnació.

Tot i això, Pi-Sunyer va recordar ahir al vespre en una conferència a la seu de la Fundació Universitat de Girona (UdG), en l'última jornada del cicle de debats del procés català impulsats per la UdG, que el proper pas són unes plebiscitàries. Segons ell, després de l'acord per a la pregunta del 9-N i la celebració del procés participatiu, els partits han d'apostar per comicis plebiscitaris "amb candidatures unitàries, a poder ser". Malgrat que, si no hi ha una llista única, Pi-Sunyer va considerar que el procés català "continua endavant".

Sobre la possibilitat que el Govern espanyol recorregués les plebiscitàries com a frau de llei, el president del CATN va afirmar: "Tant lluny no poden anar... Tot i que tenen imaginació". Finalment, en el cas que hi hagués plebiscitàries, Pi-Sunyer va exposar que els següents passos a seguir -sempre que el resultat posterior fos favorable a la independència de Catalunya- seria proclamar el procés per a la creació d'un Estat català. A més, va afegir que si el Govern espanyol es posés a negociar, el procés no s'aturaria, sinó que esdevindria "enormement més fàcil".