Podem ja prepara el terreny per donar el salt a Catalunya davant la proximitat d'unes possibles eleccions anticipades i ahir, en una assemblea a Rubí dels seus "cercles" locals, es va començar a debatre i a treballar "sinergies" per accelerar la construcció del partit en aquesta comunitat.

Poc importa que encara no existeixi una cara visible i coneguda a Catalunya similar a la de Pablo Iglesias en el conjunt de l'Estat, ja que les enquestes apunten a una irrupció de Podem en el marc de l'agitat panorama polític català, fent-se un forat així al Parlament amb diversos diputats. L'últim sondeig, el del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, indica que en unes eleccions catalanes Podem se situaria com a cinquena força, amb 10-11 diputats, per davant d'ICV-EUiA, CUP i Ciutadans (empatats amb 8-9) i només per darrere d'ERC (38-39), CiU (32-33), PSC (14-16) i PPC (11-13).

El full de ruta de Podem a nivell estatal és, de moment, la celebració de la imminent Assemblea Ciutadana "Sí es pot" del pròxim 15 de novembre, acte en el qual seran escollits el secretari general, el Consell Ciutadà i el Comitè de Garanties. Serà a partir d'aquest moment quan ja es podrà iniciar el procés de definició a nivell municipal i, posteriorment, autonòmic.

No obstant això, fonts de la formació assenyalen que, atès que les eleccions anticipades podrien convocar-se qualsevol dia a causa del debat sobiranista, a Catalunya s'està "a l'expectativa" que pugui accelerar-se aquest procés en funció de l'actualitat.

De moment, ahir a Rubí es va celebrar la tercera assemblea dels "cercles" de Catalunya de Podem, acte obert a tota la ciutadania i on es van tractar aquestes possibles eleccions anticipades autonòmiques, però també les eleccions municipals del proper mes de maig. Va ser, a més, una assemblea deliberativa, on "no es decidirà res", tal i com va apuntar el portaveu de Podem Barcelona, Marc Bertomeu: "És una tercera reunió, però amb més arguments. Serà una posada en escena dels problemes que hi ha a Catalunya, i es buscaran sinergies de treball per accelerar el procés de construcció de Podem a Catalunya".

Durant el debat es van plantejar quines són les qüestions més rellevants per als "cercles" catalans, i també es van abordar temes organitzatius i, especialment, la manera com articular la construcció futura dels òrgans de Podem a Catalunya i una llista electoral. ?L'objectiu és aplanar el terreny perquè es pugui habilitar aquest procés "amb garanties" al seu moment, si es produeix un avanç electoral, en el qual la voluntat de presentar-se a les eleccions "existeix", però és una cosa que "cal decidir encara".