El president de la Generalitat, Artur Mas, va donar ahir a la tarda instruccions als serveis jurídics del Govern per estudiar accions jurídiques contra l'Executiu central, a qui acusa de "fer el ridícul", per exercir un "abús de poder i de dret" en utilitzar el Tribunal Constitucional (TC) en contra del 9-N, del qual manté els preparatius. "El que pretén aturar el Govern central no es pot aturar, perquè volen prohibir una cosa que no estem fent", va manifestar Mas, que va remarcar que tot aquest procés "és imparable".

Mas va comparèixer ahir a la tarda a la sala de premsa del Palau de la Generalitat per reaccionar davant la decisió del Govern central d'impugnar al TC el procés participatiu del 9 de novembre. El president va afirmar que les accions legals contra l'Executiu de Rajoy, que busquen protegir les competències en autogovern, s'haurien d'exercir abans del 9 de novembre i dins de l'ordenament jurídic espanyol, que, segons Mas, el Govern central "no està respectant" quan practica aquest "abús de poder" en recórrer al TC per suspendre el nou procés participatiu del 9-N.

El president català va justificar les accions legals per defensar les competències de la Generalitat en participació ciutadana sobre les que es recolza per organitzar la jornada del 9 de novembre. Mas va explicar que el Govern "completarà" l'operatiu de cara al procés del 9-N, els preparatius del qual estan "pràcticament acabats" per estar, segons va dir, "plenament preparats" per a aquesta data.

Mas també va explicar que es reserva l'opció de convocar de forma urgent el Pacte Nacional pel Dret a Decidir en els pròxims dies.

El president català va assegurar que "potser no sigui del tot ?casual" que el Govern central hagi impugnat el procés del 9-N, quan inicialment el "ridiculitzava", en aparèixer en els últims dies casos de presumpta corrupció que involucren dirigents del PP.

"No sé si és del tot aliè que el Govern gesticuli tant en el tema català quan en els últims dies ha passat el que ha passat a Madrid, i hi ha informacions de tota mena, no sé si és del tot casual", va afegir.

En ser preguntat per si actuarà dins de la legalitat després de la suspensió del 9-N que pugui acordar el Constitucional, Mas va afirmar que el Govern va donar un "senyal clar" que vol actuar "dins de les normes establertes" quan va rebutjar la consulta original després la suspensió del decret.

Però va destacar que "tothom que és atacat té dret a una legítima defensa" quan és "evident", segons la seva opinió, que la Generalitat té competències en participació ciutadana. "Han vist que s'han apuntat molts voluntaris" i "gairebé tots els ajuntaments catalans" i davant això "ara reaccionen", va afegir Mas, que considera que el Govern pot estar "nerviós".