El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest divendres que ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat perquè estudiïn quines accions legals es poden emprendre contra el govern espanyol per "abús de poder i de dret" i també per "protegir les competències de la Generalitat en matèria de participació ciutadana". "Les competències les tenim, estan vigents i les hem de protegir, i amb aquest abús de poder ens intenten que no puguem exercir-les", ha apuntat en roda de premsa després de conèixer el recurs del govern espanyol davant del TC sobre el 9-N. Mas creu que "no és del tot aliè" que el govern espanyol impugni just quan està en marxa l'Operació Púnica.

Com ja havia fet unes hores abans, Mas ha constatat que el govern espanyol ha passat en quinze dies "de la broma i l'escarni" sobre el 9-N a voler-lo impugnar. "Han creuat la línia del ridícul", ha dit. Al seu parer, l'executiu de Mariano Rajoy està cometent un "abús de poder i de dret", i està utilitzant el TC d'una manera "impròpia i maldestre, fent-li fer un paper que no li pertoca, perquè al Constitucional", ha remarcat, "no li pertoca resoldre conflictes polítics que s'han de resoldre des de l'acció política".

És per això que ha donat instruccions als serveis jurídics de la Generalitat perquè estudiïn l'acció o accions legals a emprendre abans del 9-N, previsiblement a principis de la setmana que ve.

Mas també s'ha posat en contacte amb el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, perquè es pugui convocar en cas que s'hagin de prendre noves decisions referents al 9-N. De moment, el Govern completarà l'operatiu que, de fet, ja està "pràcticament acabat". "Pràcticament totes les decisions estan preses des del punt de vista logística i operatiu i només es tracta de completar petites coses", ha assegurat.

En aquest sentit, en preguntar-li si pot assegurar que el 9-N hi haurà urnes, Mas ha dit que ell està "en condicions de garantir que tot el dispositiu estarà a punt, que tot l'operatiu estarà preparat". "La voluntat és total", ha insistit. El president ha subratllat que ara mateix ignora fins on pot arribar el govern espanyol, i ha reiterat que el TC no pot suspendre el procés participatiu del 9-N perquè a Catalunya "no s'està fent el que diuen que s'està fent".

I és que Mas ha subratllat que el 9-N no es un referèndum encobert, sinó un "procés d participació totalment descobert", tan al descobert, ha dit, que gairebé tots els ajuntaments hi col·laboren i hi ha més de 40.000 voluntaris. De fet, ha remarcat que si algú vol posar una cosa diferent a mode de papereta i no la que inclou la pregunta pactada, s'haurà d'acceptar. "Això no es pot fer? No es pot demanar l'opinió de la gent? És que al final no podrem ni fer enquestes", s'ha queixat, tot recordant que aquest mateix divendres s'ha publicat el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió on s'ha preguntat per la independència.

Per què no ho han recorregut en quinze dies?

Mas s'ha preguntat com és que el govern espanyol no ha recorregut el procés participatiu en quinze dies, quan van impugnar la consulta "a tota pastilla". I ell mateix s'ha respost atribuint-ho, en primer lloc, als casos de corrupció que estan esquitxant el PP a Madrid. "No sé si és del tot aliè que el govern espanyol ara gesticuli una vegada més en el tema català quan en aquests darrers dies ha passat el que ha passat a Madrid. No sé si és del tot casual això", ha ironitzat fent referència a l'Operació Púnica.

Si fa quinze dies "se'n reien" del nou 9-N, ha continuat, ara presenten recursos "just en el moment en què hi ha hagut aldarull sobre processos d'irregularitats que han estat si no provats, sí molt evidentment reconeguts".

El president ha parlat d'altres causes, com el fet que s'hagi recompost la unitat dels partits catalans, i aquí ha volgut llençar un missatge "de cara a dins": "Recordem un cop més que quan hi ha consens les coses van millor".

"El poble català té dret a la legítima defensa"

Mas, que no ha volgut parlar d'un avançament electoral, ha exclamat que "tothom que és atacat té dret a la legítima defensa", i ho ha aplicat ara al poble de Catalunya, perquè "no hi ha dret que fins i tot s'impedeixi opinar" quan des del Govern es diu que el 9-N no és un referèndum i es deixa clar que no s'aplica el decret de convocatòria de la consulta.

Pel que fa al paper dels Mossos d'Esquadra, ha destacat que s'hauran de fer càrrec de "l'operatiu normal que s'organitzaria en una jornada d'aquestes característiques", igual que fan en una gran manifestació. "Això és el que hem de preveure i no poden anar més enllà, altres coses ja no depenen de nosaltres, actuacions de tribunals, ja no depenen de nosaltres", ha dit.