El Consell de Ministres va aprovat ahir portar al Tribunal Constitucional (TC) el procés participatiu del 9-N. Segons va explicar la vicepresidenta del Govern espa?nyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l'objectiu és evitar un "frau de llei" i protegir la democràcia davant del que considera una "perversió" dels seus fonaments. També va instar a protegir els funcionaris perquè, segons va denunciar Sáenz de Santamaría, el president de la Generalitat, Artur Mas, els ha deixat en "la intempèrie legal". La vicepresidenta va advertir a Mas que amb aquesta nova consulta fa "un pas més" fora de la Constitució i pretén vulnerar també "els drets dels ciutadans". El recurs d'impugnació va arribar ahir mateix al registre del TC.

Així, els magistrats tindran el recurs sobre la taula el dimarts, quan celebrin la reunió del ple ordinari. En aquest ple abordaran i previsiblement admetran a tràmit el text, fet que provocarà la suspensió immediata -i amb efecte retroactiu des d'ahir mateix- de totes les actuacions de la Generalitat encaminades a fer realitat el 9-N. Sáenz de Santamaría va concretar que el recurs que presentarà el Govern espanyol a l'alt tribunal contra el procés participatiu inclou la suspensió de les actuacions de preparació relatives al 9-N, ja siguin accions que s'han pres fins ara com futures.

La vicepresidenta va argumentar la decisió al·legant que és la mateixa data i pregunta que la consulta i va recordar que Artur Mas es va referir al procés participatiu assegurant que en allò essencial era el mateix, perquè hi haurà paperetes i unes. "S'ha organitzat la consulta sense base legal i sense les garanties legals més bàsiques. No hi ha cens i el procés està pilotat per aquells que defensen un resultat concret", va defensar Sáenz de Santamaría, per després considerar que els voluntaris encarregats de comptar els resultats han estat "captats i instruïts".

També la vicepresidenta va recordar que l'informe del Consell d'Estat considera que "eleva la gravetat" el fet que el procés es vulgui fer amb voluntaris. I sobre aquesta qüestió va retreure al Govern català que col·loqui als seus funcionaris en la "intempèrie legal" i que els faci assumir les responsabilitats que, segons Sáenz de Santamaría, Mas no ha volgut assumir. "L'objectiu és protegir els funcionaris perquè no es vegin obligats a incomplir la llei", va assegurar, per després afegir que el Govern espanyol vol evitar un "frau de llei" i protegir la democràcia davant del que considera una "perversió" dels seus fonaments. A més, també va negar que la Generalitat es pugui emparar en les competències que té en matèria de foment de la participació ciutadana i va concloure que "l'obligació del Govern espanyol és vetllar pel compliment de la llei i dels drets dels ciutadans".

Suspensió a futures accions

Segons la vicepresidenta, la suspensió no només afectarà a les "innombrables actuacions" que el govern de la Generalitat ha fet fins ara respecte a la consulta, sinó també "les que pretengui fer" en aquesta setmana que queda per a la celebració del 9-N. L'Executiu espanyol basa part de la seva impugnació en posar en dubte el paper dels "voluntaris" i en les "instruccions" que la Generalitat hagi pogut donar als directors de centres educatius.

En aquest sentit, segons Sáenz de Santamaría, "tothom sap" que a "determinats servidors públics" se'ls ha demanat "obligacions addicionals per a aquest dia", com els directors dels col·legis i instituts "que tenen obligatorietat de preservar" la seguretat dels centres.

Advertència a Mas

Les manifestacions del president de la Generalitat respecte al fet que la suspensió del TC ja no podrà evitar la celebració de la consulta van provocar ahir, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, una advertència per part de la vicepresidenta, que va assegurar que Mas ha fet "un pas més" fora de la Constitució. Segons Sáenz de Santamaría, Mas hauria de ser "conscient" que "si en el primer referèndum vulnerava la Constitució, ara vulnera els drets dels ciutadans als quals representa" i que "està traslladant una responsabilitat als qui no tenen obligació política i jurídica" d'actuar.

També va afirmar que la Generalitat ha "comminat" els mitjans de comunicació a Catalunya que "publiquin gratuïtament" anuncis del procés i va advertir que cal ser "seriosos" perquè les garanties democràtiques i la llibertat de premsa no permeten posar els ciutadans en aquesta tessitura.