L'independentisme es consolida. Segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 49,4% dels catalans votaria "sí-sí" a la pregunta prevista per al 9-N. El "no" se situaria en el 19,7% i el "sí-no" en el 12,6%. El percentatge favorable a l'opció independentista podria pujar fins al "53 o 55%", segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, en cas de tenir en compte només el cens electoral. "Un 49,4% de gent que diu que votaria "sí-sí" és moltíssim. I això sembla molt estabilitzat", va explicar Argelaguet, que va recordar que a Escòcia la victòria del "no" amb un 55% dels vots va ser considerada com a "esclatant". Argelaguet va apuntar, però, que el "no" a Catalunya acabarà "engreixant-se" si finalment existeix una possibilitat imminent de fer una consulta amb plenes garanties.

Argelaguet va insistir que els percentatges que pronosticava el CEO no podien ser extrapolats al procés participatiu previst per al 9 de novembre. "No podem dir què passarà amb el procés participatiu ateses les circumstàncies que hi ha avui. I les que hi haurà la setmana que ve encara seran més inversemblants", va indicar. En tot cas, en el baròmetre havien decidit incloure la paraula "votar" per poder copsar quina és la fotografia de la societat catalana respecte d'aquesta qüestió. A la província de Girona el suport a l'opció independentista és més elevada que en el conjunt de Catalunya. Segons el CEO, el 68,5 per cent dels enquestats a la demarcació votaria "sí-sí" a la pregunta prevista per al 9-N. És un percentatge un 9,3% superior al registrat en l'últim baròmetre d'opinió.

Els arguments

Entre els arguments pel "sí-sí" destaca la "capacitat i desig d'autogestió econòmica" (29%), el sentiment que Catalunya milloraria (20,6%), i el sentiment d'incomprensió per part de l'Estat (20%). Pel que fa als del "sí-no", el principal argument és "el desig de canvi i més autonomia política i econòmica dins d'Espanya" (31,4%), i la "preferència per un model federal" (28,9%). Les persones que votarien "no" argumenten que volen "preservar la unitat d'Espanya" (29,4%), que la independència "no seria positiva per a Catalunya econòmicament" (16,1%), i que "ja estem bé com estem" (10,9%). Els votants d'ERC (91,5%) i de la CUP (87,8%) són els que més massivament votarien "sí-sí", seguits dels de CiU (79,8%). El doble "sí" també seria majoritari a ICV-EUiA (44,9%), tot i que de manera més ajustada. Entre els ecosocialistes, un 32,8% votaria 'sí-no' i un 11,9% preferia votar sí a la primera pregunta i abstenir-se a la segona. Pel que fa als votants del "no", serien majoria entre el PPC (79,8%), C's (65,9%) -aquests últims amb un 11,7% de "sí-no"- i PSC (54,5%). En el cas dels votants socialistes, un 13,6% optaria pel "sí-sí" i un 9,8% pel "sí-no". El baròmetre també té en compte a les persones que afirmen que votaran a Podem. Entre aquest grup es prioritza el "sí-no", amb un 32,2%, tot i que a molt poca distància del "no" (29,2%) i del "sí-sí" (26,4%).