El presumpte autor de l'agressió racista ocorreguda al metro de Barcelona dissabte passat és un jove menor d'edat, encara que els Mossos d'Esquadra han imputat dues persones més com a coautors dels fets. La policia catalana va informar ahir que al suposat autor de l'agressió a cops de puny a un jove asiàtic, de 25 anys, originari de Mongòlia i veí de Santa Coloma de Gramenet, se li imputa una falta de lesions i un delicte d'odi i discriminació, segons va explicar en roda de premsa el cap de la Divisió de Transport dels Mossos d'Esquadra, l'intendent Joaquim Bayarri. Dues persones més, una de les quals també és un menor, estan imputades en relació amb aquests fets com a coautors de l'agressió i han estat citades a declarar. El major d'edat és de nacionalitat espanyola i resident a l'àrea metropolitana de Barcelona, segons va revelar l'intendent.

El suposat autor de l'agressió, que va ser detingut ahir, va ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors després de declarar davant els Mossos d'Esquadra. Encara que la policia de la Generalitat no va voler donar detalls perquè hi ha implicats menors, les xarxes socials apunten que podria ser rus i estar vinculat a organitzacions neonazis. La policia catalana ha identificat els tres imputats després de veure les imatges de l'agressió en un vídeo que van filmar amb un telèfon mòbil i que van penjar en YouTube i les que els ha facilitat Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de les càmeres de seguretat. "Ens interessa establir tot el que ha passat. No és el mateix el que es veu en el vídeo que tot el que passa", va explicar Bayarri, que va demanar a les persones que estaven en el vagó quan van ocórrer els fets, i que encara no ho havien fet, que es posessin en contacte amb els Mossos.

Les imatges

El vídeo penjat a la xarxa no recull el que va passar des que l'agredit i els agressors van entrar en el comboi a l'estació d'Universitat de la L1. Les investigacions policials realitzades a partir de la denúncia de la víctima, els testimonis de passatgers i altres imatges han constatat que l'agressió es va dur a terme cap a les deu de la nit, entre les estacions de Sagrera i Fabra i Puig, que els agressors van sortir del metro en aquesta última i que el jove mongol va tornar a pujar al mateix vagó. Bayarri va explicar que el jove va demanar ajuda als serveis de seguretat del metro a l'estació de Santa Coloma i va ser atès pel SEM (Sistema d'Emergències Médias) que el va traslladar a l'Hospital de l'Esperit Sant d'aquesta localitat, on el van atendre per contusions a la cara i part del cos.

També va explicar que la policia va tenir notícia de l'agressió diumenge al matí a partir que es va penjar el vídeo a Internet i van aparèixer informacions a la xarxa, pel que van començar les indagacions per identificar i localitzar a la víctima, a l'autor de l'agressió i als seus col·laboradors. La víctima va denunciar l'agressió hores més tard en la comissaria dels mossos de Santa Coloma de Gramenet i va prestar declaració.

Les reaccions

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit personar-se contra el presumpte agressor del metro. El primer tinent d'alcalde i president de Transports Metropolitans de Barcelona, Joaquim Forn, va declarar als mitjans que la decisió de personar-se estava presa i que s'havia encarregat als serveis jurídics la fórmula més adequada per fer-la efectiva. "Cal fer entendre que la intolerància i la xenofòbia no tenen cabuda a Barcelona", va considerar. Diversos partits polítics van expressar ahir el seu rebuig a aquesta agressió. És el cas, per exemple del PP. "La nostra condemna total. Creiem que qualsevol tipus d'agressió racista ha de tenir una resposta contundent no tant sols per la via policial sinó també judicial", va assenyalar el portaveu i vicesecretari d'Acció Política del PPC, Enric Millo.

Per la seva banda, el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, també va condemnar l'agressió i va reclamar "tolerància zero" cap als atacs racistes, i que siguin investigats per la policia i pels jutges. SOS Racisme també va condemnar i va considerar que aquest tipus d'agressions i les accions posteriors, com penjar el vídeo a les xarxes socials, eren una "mostra flagrant i explícita" de la presència del racisme violent a la societat i del seu "grau de normalització".