El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va acusar ahir ERC de sumar vots i adhesions aprofitant que no està al Govern, mentre CiU i el PSC perden suport. El president d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va assegurar que l'embranzida dels republicans no només es deu a la indepen?dència, paraula que va qualificar irònicament de "màgica", sinó també per culpa de la crisi econòmica. Per a Duran i Lleida, és innegable que "s'ha acabat un cicle" i que CiU ha de reforçar l'espai de centre amb un nou moviment que estigui "a l'altura". El líder democratacristià va fer aquestes declaracions en la cloenda de l'Escola d'Estiu del partit, celebrada ahir al matí a Caldes de Malavella.

Duran i Lleida va dedicar part del seu parlament a reflexionar sobre l'escenari polític actual, partint de les últimes enquestes que s'han publicat. El líder d'Unió considera que no s'han d'agafar al peu de la lletra pel que fa "al nombre d'escons" que donen a una i altra formació, sinó per "la flaire" que desprenen i les tendències que dibuixen. Per a Duran, és "dolent" que "la profunda crisi" que travessen el PSOE i el PSC els pugui deixar merament com a "testimonials". Sobretot, perquè CiU i els socialistes han estat "dues grans columnes de la política", i mentre ara la primera "perd suport popular", la segona "s'enfonsa".

En contraposició, el president del Comitè de Govern d'Unió hi va situar altres forces d'esquerres, com Podem, Guanyem Barcelona, ICV o ERC, que sumen adhesions. Sobre els republicans Duran va assegurar que "la gent ha perdut la memòria, i nosaltres també hi hem ajudat; precisament, ERC fa molt poc temps que era al Govern, i de quina manera!".

El líder democristià va aprofitar la cloenda de l'Escola d'Estiu del partit per fer una reflexió sobre la situació actual que travessen les institucions polítiques i Europa. "Nosaltres som catalans però estem a Europa i som europeus, jo em sento patriota europeu" va assegurar. Amb aquest sentiment al cap, el líder d'UDC va subratllar que actualment Europa "està perdent pes" i la població viu en una crisi "social i institucional". "Aquí entrem nosaltres, els partits polítics, la ciutadania ja no creu en nosaltres, des dels ulls de la gent ens veuen que no som eficaços per resoldre els seus problemes" va assegurar.

Duran i Lleida no va dubtar a assenyalar que "manquen lideratges" per poder canviar el fet que, avui en dia, la societat no vol "res que faci olor a institució". Per a Duran, no es pot permetre veure com la democràcia queda afeblida i creixen els populismes "uns corrents que donen resposta a la gent que està desencisada amb la política", va ressaltar.