El corrent crític del PSC Avancem, que lidera Joan Ignasi Elena i que ahir es va constituïr com a "nou subjecte polític", va aprovar en assemblea la seva aliança amb la formació Nova Esquerra Catalana (NECAT) per concórrer juntes en les futures eleccions.

L'assemblea va servir per fer oficial la renúncia al carnet del PSC per part de Joan Ignasi Elena, que ara es dóna un temps per decidir si també deixa la seva acta com a diputat al Parlament o la manté -com segurament passarà- per anar al grup no adscrit. "He vingut amb una opinió sobre aquest tema i he vingut a escoltar l'opinió de la gent, que ha estat molt clara. Ara m'ho enduc tot per reflexionar i parlar-ho amb més gent per finalment prendre una decisió", va dir.

Avancem va celebrar la seva assemblea a la localitat vallesana de Sant Feliu de Codines; hi van assistir el coordinador nacional d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i el secretari adjunt d'ERC, Lluís Salvadó. L'aliança amb NECAT, aprovada per la majoria dels 60 assistents a l'assemblea i només cinc abstencions, servirà per definir les línies d'un nou programa polític compartit per aconseguir "una nova majoria social". El document aprovat també estableix "promoure en el pròxim cicle electoral candidatures conjuntes per a la configuració de majories progressistes amb la resta de forces del catalanisme d'esquerres".

El portaveu d'aquest corrent crític, Santi Lapeira, va assegurar que Avancem "no és una marca blanca per tapar vergonyes" i va afegir que "no volem diputats humiliats al Parlament. Volem una línia clara pel dret a decidir a Catalunya". Lapeira va remarcar que en el moment en què el PSC es trobi en la línia del dret a decidir, "es trobarà amb Avancem", per la qual cosa no tanca la porta a la continuïtat dins del PSC d'aquesta corrent.

"Som un nou subjecte polític i volem governar Catalunya i construir estratègies en l'àmbit local, i com ens definim com una opció lliurepensadora no ens tanquem a una opció concreta", va assegurar el crític Fabián Mohedano, que el mes d'abril passat va ser expulsat de l'executiva del PSC.

Per la seva part, Salvadó i Herrera van aplaudir la irrupció d'Avancem al panorama polític i van lamentar l'allunyament del PSC del gruix de la ciutadania catalana. "Voleu portar més enllà un projecte polític que ha estat capaç de portar el catalanisme d'esquerres a quotes més elevades, i preservar el projecte que sap i sabia estar al costat del progrés i de la gent", va dir Salvadó. "És necessària més gent que compartim les mateixes filosofies i valors, i la gent que esteu aquí sou gent que els compartiu, i si no ho fem des d'aquí, la futura república catalana tindrà 23 anys més de governs conservadors", va afegir el republicà.

Herrera va lamentar que amb la constitució d'Avancem "els millors valors del socialisme estan avui més fora del PSC que dins". "L'espai socialista es construeix des d'un espai pròpiament socialista i és necessària una confluència i entesa per crear un escenari d'alternativa al país que es guanya el 9 de novembre, però també la resta de dies", va afegir.