L'examen de Matemàtiques de les proves d'accés a la universitat (PAU) realitzat aquest dijous a Catalunya ha causat "estupor" i "desolació" en nombrosos estudiants per la seva gran dificultat (vegeu l'examen).

Joel, un estudiant que ha estat premiat durant quatre anys seguits en les proves Cangur de Matemàtiques, ha explicat a EFE que els dos problemes d'àlgebra de la prova de Matemàtiques eren "molt complicats", especialment el número 1.

Els dos problemes d'anàlisis eren "els més assequibles" encara que d'un nivell alt i els altres dos de geometria han estat "difícils", ha opinat.

D'altres companys d'institut d'aquest jove, que ha realitzat l'examen a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona aquest matí, tampoc han aconseguit realitzar la prova de Matemàtiques en la seva totalitat, i diversos d'ells han calculat que, com a molt, podrien tenir una nota de 5 o 6 en aquesta prova.

A Twitter, els comentaris per la dificultat de l'examen no s'han fet esperar: "El tema de les Matemàtiques del científic és denunciable", segons Paula Lafuente; "Brutal mates" (Jordi Armengol) o "Amics meus, prepareu-vos, aquest any tornareu a sentir parlar de l'examen de Mates Científic" (La sele'14), a més d'insults de diversa índole dirigits a l'autor de l'examen.

L'any passat, en la prova de Matemàtiques de les PAU hi havia un problema en l'enunciat d'una variable d'una equació de l'exercici número 1 que, una vegada iniciada la prova i arran d'algunes consultes realitzades des d'alguns dels 151 tribunals, el responsable de la matèria va donar la instrucció de corregir, de manera que els estudiants van haver de canviar una x per una z.

Aquesta situació va comportar nervis, indignació i fins i tot plors, i les protestes van arribar a tal nivell que la Comissió Coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat va acordar que es podria repetir l'examen un altre dia per a aquells estudiants que així ho sol·licitessin i es va fer així el dia 5 de juliol.