El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, va reconèixer ahir que el Pacte Nacional de Salut és "un fracàs permanent", ja que "no s'ha aconseguit que el conjunt de les forces polítiques i el sector sanitari es posessin d'acord". Ruiz va assegurar en declaracions en els mitjans que malgrat aquestes discrepàncies, Catalunya és un dels llocs en els quals "s'ha avançat més cap al pacte sanitari", ja que té el suport "dels dos partits majoritaris i de gairebé el 90 % del sector sanitari". No obstant això, aquesta opinió no és compartida per ICV-EUiA, Ciutadans, la patronal de centres privats i els sindicats de metges, d'infermeria i CCOO, que han rebutjat el text. El conseller de Salut, a més, va criticar que la resta de forces polítiques "no hagin volgut ni acordar sobre què es pot pactar". Segons Ruiz, "no podem posar permanentment en qüestió que tenim un sistema de sanitat que és públic, universal, que es finança amb recursos públics i que hi ha unes xarxes d'hospitals de lliure accessibilitat". El conseller va denunciar que el Pacte Nacional de Salut "s'està usant com a eina de confrontació política, cosa que no beneficia els ciutadans, ni els professionals, ni a ningú". A més, Ruiz va criticar que Catalunya "no tingui competències sobre el finançament sanitari, ni sobre el catàleg de prestacions". Considera que la falta de competències suposa haver de fer "una acció transversal conjunta amb les diferents administracions"

Euro per recepta

El Departament de Salut està estudiant si la Generalitat haurà de retornar els diners recaptats amb l'euro per recepta, una taxa que va ser declarada inconstitucional pel Tribunal Constitucional. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar que la sentència "és poc clara" i que per això el seu Departament juntament amb el d'Economia encara estan estudiant si s'han de retornar aquests diners i com s'ha de fer. "Quan ho tinguem decidit posarem en coneixement dels ciutadans què és el que han de fer per reemborsar aquests diners", va dir el conseller tot afegint que Salut de moment recollirà totes les reclamacions que rebi per part de ciutadans però que encara no en pot donar resposta. Durant l'acte d'inauguració del Fòrum Salut Mental, el conseller va atendre als mitjans de comunicació, moment en què va dir que no podia avançar novetats sobre si es retornarien els diners que la Generalitat va recaptar amb la taxa de l'euro per recepta perquè els serveis jurídics del Govern encara estan estudiant la sentència.

Sobre les reclamacions presentades pel Defensor del Pacient, associació que ha creat un model de reclamació perquè els ciutadans que van pagar aquesta taxa puguin exigir-ne la devolució, Ruiz ha afirmat que el Departament de moment recollirà totes les reclamacions que li arribin però que de moment no pot donar-ne resposta jurídica. El conseller va valorar que la sentència "és poc clara" i que per això juntament amb el Departament d'Economia encara estudien què cal fer. En tot cas, Ruiz va assegurar que quan sàpiguen alguna cosa ho comunicaran.