El fiscal ha demanat que s'imputi l'exsubdirector general de Política Industrial Lluis Gasull i l'antic mediador en el sector de la inspecció de la vehicles Joan Martí Arjona, per cobrar suposadament de la trama corrupta de les ITV per defensar els seus interessos davant el govern tripartit.

La fiscalia sol·licita les dues imputacions en un escrit tramès al magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Enric Anglada, que investiga aquesta suposada trama corrupta, en una causa en la qual està imputat el diputat de CiU Oriol Pujol.

El fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado demana que Gasull i Martí siguin investigats per un jutjat d'instrucció de Barcelona en una causa independent de la trama de les ITV que instrueix el TSJC, en no tractar-se d'aforats.

Les sospita del fiscal es basen en un informe de l'Agència Tributària del cas de les ITV, que conclou que l'empresari imputat Ricard Puignou va intentar influir directament en el desenvolupament de la Llei de Seguretat Industrial a través del tripartit, a més de mitjançant CiU -que llavors estava en l'oposició-, per beneficiar els interessos de la suposada trama corrupta.

En el marc d'aquestes gestions per influir en el tripartit, l'Agència Tributària creu que Gasull va cobrar 86.000 euros de la trama corrupta, per la qual cosa que el fiscal demana que se li imputi pels delictes de suborn i/o tràfic d'influències.

Gasull va exercir com a sotsdirector general de política industrial entre maig de 2007 i maig de 2008 i actualment exerceix com coordinador de política energètica de la Generalitat.

Segons l'informe d'Hisenda, Puignou va contractar també el 2008 a Martí Arjona perquè intentés influir suposadament "en diversos subjectes amb llocs claus" en el departament d'Indústria del govern català, llavors dirigit pel republicà Josep Huguet.

A canvi, Martí Arjona va percebre en un compte de la qual era titular a Andorra un total de 6.000 euros mensuals almenys entre març de 2008 i novembre de 2008, a través de l'empresa Inteca SA, gestionada per Puignou i amb seu a Luxemburg, afegeix l'informe.

Els investigadors de l'Agència Tributària admeten això no obstant en el seu informe que no s'ha pogut comprovar si aquests pagaments es van estendre durant més temps, en tractar-se de transaccions que no es declaren a Espanya i que per tant queden fora del control d'Hisenda.

Segons l'informe, al llarg de tot l'any 2008, Puignou va confeccionar documents i memoràndums en els quals exposava els seus interessos a Joan Martí Arjona, perquè aquest els utilitzés en les gestions que havia de realitzar davant la Generalitat.

En aquest context, el 9 de maig de 2008, Martí Arjona va enviar un correu electrònic al conseller Huguet comentant-li la problemàtica existent referent a les ITV i suggerint-li una solució al problema en la línia que sostenia Puignou, per aconseguir una reducció de quotes i terminis.

Al juny de 2008, Martí Arjona també va enviar un correu a un dirigent d'ERC sol·licitant-li una reunió amb el llavors líder de la formació republicana, Joan Puigcercós.

En aquell correu, li exposava que "seria convenient per al Projecte nostre d'ITV netament català" (sic) que mantingués una entrevista amb Puignou i amb Oriol Pujol, per veure si podien "acostar posicions" a través de la Llei de Seguretat Industrial per resoldre "l'escalada de tensió actual i futura" en el sector.

El fiscal demana en el seu escrit que la investigació sobre l'actuació de Joan Martí Arjona i Lluis Gasull es remeti al jutge degà de Barcelona per al seu repartiment, si bé el magistrat del TSJC que porta el cas de les ITV ha acordat en un acte que abans que s'adopti cap decisió ha d'escoltar a fiscal i acusacions, el pròxim 20 de gener, perquè li concretin la suposada intervenció delictiva de tots dos.