09 de desembre de 2013
09.12.2013
Segons Jaume Sobrequés

'Espanya contra Catalunya' és "acadèmic" i "objectiu"

El Centre d'Història Contemporània està elaborant un informe "demolidor" sobre "l'animadversió" de l'Estat

09.12.2013 | 12:34
Jaume Sobrequés

L'Institut d'Estudis Catalans acull aquesta setmana el simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica 1714-2014', organitzat pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCH) i la Societat Catalana d'Estudis Històrics (SCEH). Davant les crítiques llençades des de determinats sectors acadèmics i mitjans de comunicació al nom i enfocament del congrés, el director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha insistit en el caràcter "objectiu i acadèmic"del simposi i en el "rigor" dels acadèmics participants. D'altra banda, ha avançat que aquesta institució prepara un informe "demolidor i incontestable" sobre "l'animadversió" històrica d'Espanya envers Catalunya.

Jaume Sobrequés s'ha defensat aquest dilluns de les crítiques d'un sector de l'acadèmia i la premsa espanyoles, i ha mantingut que el títol del simposi "no es qüestiona", en la mesura que respon -assegura- a una "realitat objectiva".

El director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya -vinculat al departament de Presidència de la Generalitat- considera, doncs, que el títol del congrés és "absolutament escaient i adequat". El simposi se celebrarà aquesta setmana, del 12 al 14 de desembre, a la seu de l'IEC i ja ha despertat l'interès de 200 persones, una cinquantena més del que pot acollir la casa. Per això els organitzadors estudien disposar un circuit tancat de televisió perquè els assistents el puguin seguir des d'altres sales de l'edifici.

El simposi compta amb la participació de 20 ponents que intervindran en algun dels quatre eixos programàtics de la trobada: la "repressió institucional, política i administrativa", la "repressió econòmica i social", la repressió cultural i lingüística"" i "l'exili".

La celebració del simposi s'emmarca dins la commemoració del tres-centè aniversari de la caiguda de Barcelona a mans de Felip V, l'11 de setembre de 1714. L'enfocament del mateix és clar: al llarg d'aquests tres cents anys, Espanya ha jugat en contra de Catalunya.

Sobrequés no té dubtes respecte aquesta premissa, és més, ho considera un "fet objectiu". Per abonar la teoria, l'historiador ha avançat que des de l'CHCH s'està elaborant un informe en base "exclusivament a decrets i ordres publicades al BOE", que segons diu proven "l'animadversió d'Espanya envers Catalunya". Sobrequés ha explicat que l'estudi estarà conclòs a mitjan 2014, i ha vaticinat que serà "demolidor i absolutament incontestable" respecte la tesi del simposi.

D'altra banda, el també president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics de l'Institut d'Estudis Catalans, ha sortit al pas de la sol·licitud del Partit Popular català de suspendre el congrés i de la petició de la seva dimissió.

L'historiador ha traslladat al Parlament "la resposta" sobre aquestes peticions, però ha considerat que es tracta d'una "operació de propaganda" del PP que "posa de relleu l'actitud del partit en relació als actes del Tricentenari i del procés sobiranista". En tot cas, la resolució arribarà quan el congré ja haurà acabat, com ha senyalat el mateix Sobrqués.

En darrer terme, Sobrequés, que s'ha atribuït la responsabilitat exclusiva pel títol del simposi ha recorregut a la ironia quan ha agraït a aquells que s'han posicionat en contra de l'enfocament del congrés. No només pel nombre d'inscrits al mateix, sinó també per la gran afluència de mitjans -molts d'àmbit estatal- que aquest dilluns han assistit a la seva presentació a la seu de l'IEC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook