El secretari d'Organització del PSC, Esteve Terradas, replica a Rajoy que la reforma de la Constitució "s'ha de començar en algun moment" -en l'entrevista que publica el diari 'El País el cap de l'executiu espanyol creu que modificar el text de 1978 no és "una prioritat"-. Terradas respon que ho és, de fet, per "garantir un encaix correcte" de Catalunya a Espanya. El dirigent socialista està d'acord que cal consens per fer-ho i, per això, ofereix "la voluntat i dedicació" del PSC per modificar-la. D'altra banda, Terradas tampoc veu bé el simposi 'Espanya contra Catalunya'. Considera d'entrada que el títol és poc encertat i ho emmarca tot plegat dins "l'espiral de tensió" que viu la política catalana.

El secretari d'Organització del PSC, Esteve Terradas, ha respost al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la idoneïtat de reformar la Carta Magna. Terradas creu que cal fer-ho per "garantir un encaix correcte" de Catalunya a Espanya, per tal que sigui "respectada" amb un finançament "just" i per garantir també el "federalisme social". Els socialistes catalans són conscients i comparteixen amb Rajoy que cal un consens per fer-ho i per això estan predisposats a treballar en aquesta línia. "Estem pel consens", ha dit Terradas en roda de premsa aquest dilluns.

El secretari d'Organització ha respost així a les declaracions que va fer Rajoy en una entrevista a 'El País' i a cinc diaris europeus més, en què no considerava una "prioritat" modificar ara la Constitució. En canvi, per Terradas és un bon moment i ha recordat al cap de l'executiu espanyol que "algun dia s'ha de començar". A més, ha insistit, que l'estiu del 2011 es va modificar de cop i que ara es manté el "desmuntatge" de la Constitució "per la porta del darrere" amb reformes com "la llei de l'avortament i la de la seguretat pública".

El simposi, dins de "l'espiral de tensió"

El PSC s'ha sumat al PPC pel que fa a les crítiques al simposi 'Espanya contra Catalunya' que comença aquest dijous i fins dissabte, i que s'ha presentat aquest dilluns. A banda del contingut, el PSC troba desencertat el títol de l'acte. Tot plegat, ha dit Terradas, s'emmarca en "l'espiral de tensió que hi ha, posicions radicals i d'interpretació de la història que va bé als plantejaments" de cada posició política.

En defensa del municipalisme

El secretari d'Organització dels socialistes catalans ha confirmat la presència del seu grup a la reunió que ha convocat la vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, per l'informe de duplicitats administratives. Hi seran, ha dit Terradas, per mostrar la seva "voluntat ben clara" de defensar l'autonomia com a "element clau de cohesió social i de la recuperació".

Estan en contra, doncs, de "tot el que sigui treure competències i capacitats als ajuntaments perquè sigui una administració empobrida". Per això, ha aprofitat per dir Terradas, es manifestaran davant de cada ajuntament dijous 12 en contra del Projecte de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, que arriba al seu tràmit final a les Corts espanyoles.

Primàries cap a les eleccions europees

D'altra banda, el PSC ha convocat un Consell Nacional pel diumenge per aprovar un reglament "senzill" per regular les primàries internes i escollir així el candidat del PSC a les eleccions europees del maig. Les votacions seran "o el 8 o el 15 de febrer". És una forma més "d'obrir el partit i buscar una relació diferent amb el militant i el simpatitzant, en un context d'obertura i renovació", ha apuntat.

La proposta que s'ha d'aprovar preveu ara per ara que els candidats a encapçalar una candidatura necessitaran l'aval del 10% dels consellers nacionals per concórrer a les primàries. Són 44 suports. Les eleccions seran a una volta. El candidat que en surti escollit formarà part de la candidatura "federal" del PSOE.