"Ni corrupció, ni desigualtat ni consulta". Aquest és el titular que ICV-EUiA extreu de l'entrevista a Mariano Rajoy, que aquest passat diumenge van publicar de manera conjunta diversos diaris. Els ecosocialistes han lamentat aquest dilluns que el cap de l'executiu continuï negant la "realitat", tant pel que fa la presumpta corrupció del PP com a la desigualtat social creixent a Espanya. Pel que fa a la consulta, Dolors Camats (ICV) i Joan Josep Nuet (EUiA) han criticat que Rajoy continuï emparant-se en la legalitat per negar-la quan tot depèn de la voluntat política. Per això han destacat la necessitat que els partits catalans continuïn "junts" per tombar el "no vull" del president espanyol.

Les "evidències" de corrupció al PP que Rajoy continua negant; "l'empobriment" general de la societat espanyola que el president espanyol "amaga" amb la recuperació d'algunes empreses de l'IBEX 35; i l'emparament legal de la convocatòria d'una consulta a Catalunya, que la voluntat política del cap de l'executiu fa impossible, són les tres conclusions que ICV-EUi extreu de l'entrevista a Mariano Rajoy. Segons Camats la visió del president del govern espanyol s'allunya de les realitats "més òbvies".

La coordinadora nacional d'ICV fins i tot ha posat en dubte que l'empobriment i la desigualtat creixent de la societat espanyola siguin simplement conseqüència de la crisi econòmica i ha apuntat a una possible voluntarietat del PP des que va entrar a governar. "És una conseqüència de la crisi o buscat i volgut per un govern que vol tenir una societat més desigual i atemorida?", ha qüestionat.

Sobre la consulta, tant Camats com Nuet ho tenen clar. "El que més neguit i por li fa és que aquí ens posem d'acord per fer que la consulta tiri endavant", han indicat. "Només des de la unitat tombarem el no vull del senyor Rajoy. I només des d'un sí majoritari, no del 50+1 sinó d'una gran majoria, tombarem el no vull del senyor Rajoy i de tots els senyors Rajoy que, des del govern espanyol i més enllà, estan esperant que la consulta no es faci o que es faci malament", ha afegit Camats.

Assemblea oberta el 18 de gener

Camats i Nuet també han anunciat públicament que el proper 18 de gener es farà la primera assemblea oberta per construir una alternativa política a Catalunya. Una nova "marca" de les esquerres que tant ICV com EUiA volen impulsar després que les seves respectives assemblees donessin un ampli suport a aquest nou projecte. L'acte estarà obert a la societat civil i a les formacions progressistes que s'hi vulguin sumar, tot i que sempre que comparteixin el rebuig a les polítiques d'austeritat i al neoliberalisme que han estat practicant els governs català, espanyol i europeu.

Aquest fet exclou, segons Camats, que ERC es pugui sumar a aquesta nova alternativa de govern d'esquerres, perquè el seu suport als pressupostos de CiU la situen al costat de la política que es rebutjarà el proper 18 de gener. "S'ha d'estar a una banda o a l'altra", ha afirmat la líder ecosocialista.

El 18 de gener representarà formalment l'inici d'aquest procés que ICV i EUiA volen que es converteixi en la futura alternativa de govern a Catalunya. S'espera que hi participin des de moviments cívics i socials, formacions d'esquerres i alternatives com 'Procés Constituent' i, fins i tot, moviments crítics del PSC. "Amb estar d'acord, votar el mateix, i manifestar-nos junts ja no és suficient", ha exclamat la coordinadora ecosocialista.