El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha respost aquest dilluns al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha declarat en una entrevista a 'El País' que no vol ni pot "autoritzar un referèndum a Catalunya". Segons Puig, el president Rajoy i les institucions espanyoles "reaccionen a la defensiva" contra el "procés imparable" del dret a decidir dels catalans. En la presentació d'un centre de treball de la multinacional T-Systems a Barcelona, el conseller ha assegurat que entén les "declaracions i amenaces permanents" que arriben des d'Espanya, però ha sentenciat que "cap constitució ni cap president del govern espanyol" poden aturar "la democràcia i les majories".

El conseller d'Empresa i Ocupació considera que "a dia d'avui, al segle XXI", "no es pot aturar un poble" que vol decidir el seu futur "democràticament, pacíficament i legalment". Per això, Puig ha demanat que "el poble de Catalunya continuï treballant "amb el suport d'una gran majoria social i amb consens".

Puig defensa el simposi 'Espanya contra Catalunya'

El conseller Puig també s'ha referit a la controvèrsia al voltant del simposi 'Espanya contra Catalunya', que forma part del programa del Tricentenari del 1714. "No hi veig cap polèmica", ha sentenciat Puig, "el nom 'Espanya contra Catalunya' constata els 300 anys de convivència difícil i en ocasions traumàtica" entre les dues realitats.

Segons Puig, el simposi 'Espanya contra Catalunya' "actualitza des d'una perspectiva històrica l'intent d'encaix de Catalunya dins d'Espanya després de 300 anys" i obre "una nova perspectiva al tancament de la tercera via que Catalunya ha intentat durant 35 anys i que Espanya ha rebutjat radicalment".

"Avui ho estem veien, i molts ciutadans pensen així. Una part de l'estat espanyol actua contra els interessos de Catalunya", ha afegit el conseller, que ha posat com a exemples més recents la llei Wert, la llei d'unitat mercat, la impossibilitat de gestionar les infraestructures, "abans privatitzades que descentralitzades" o la impossibilitat de gestionar la hisenda pròpia, "com fan altres comunitats".

Puig s'ha mostrat convençut que els comissaris de l'exposició i el conseller de Presidència, Francesc Homs, que coordina els actes del Tricentenari, han pres les "decisions correctes" i ha recordat que el contingut del simposi estarà desenvolupat per historiadors i intel·lectuals de divers "espectre ideològic".