El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, va afirmar ahir que si en una consulta per decidir el futur de Catalunya "hi ha una majoria clara del poble català que vota la llibertat, si la gent vota llibertat, Catalunya serà lliure aquell mateix dia". Així de contundent es va mostrar durant la seva intervenció en el "Dia del partit" a Igualada (Anoia), i va tornar a situar la data de la consulta sobiranista el 2014, l'any del Tricentenari, doncs "tenim les lleis per fer-ho i tenim el compromís de fer-ho".

"Aquell serà el dia en que sortim al carrer d'una altra manera, no a fer una manifestació o una cadena, aquell dia la gent de Catalunya haurà de sortir de casa seva per anar a votar i ho haurà de fer amb plena consciència", va ressaltar el president català. "I si aquell dia, que serà el dia de la veritat, si aquell dia hi ha una majoria clara del poble català que vota la llibertat, si la gent vota llibertat, Catalunya serà lliure aquell dia", va augurar Mas tot puntualitzant que "lliures no vol dir aïllats". En aquest sentit, va afegir que "el nostre nord es diu Europa, és el nostre present i és la nostra realitat des de fa molts segles".

No obstant això, va apel·lar a "l'Europa que només es fixa en el poder dels estats" a "observar amb deteniment i amb molt interès el moviment democràtic més fort, més pacífic i més il·lusionant que en aquest moment hi ha en el conjunt del mapa europeu, que és el moviment de la llibertat de Catalunya".

El president de CDC va advertir de la "campanya de la por a l'Estat espanyol per fer veure a la gent de Catalunya que segons què fem i quins projectes o somnis tinguem, quedarem fora d'aquesta Europa". En resposta a aquesta estratègia, Mas va replicar: "No feu cas del que sentiu. Europa sap molt bé que les fronteres són del passat".

En resposta a les crítiques rebudes, Mas va denunciar "la incomprensió i la intolerància d'aquells que aixequen murs perquè Catalunya no pugui desenvolupar-se amb normalitat des del punt de vista del seu idioma propi, que no és un altre que el català". En aquest sentit, va afegir que CDC i la majoria de les formacions catalanes "el que han fet sempre, en lloc d'aixecar murs, barreres i fronteres amb l'estat espanyol, ha estat construir ponts de diàleg, de convivència, per parlar i dialogar, per negociar i pactar, i per ajudar o ajudar-nos mútuament".

En canvi, es va referir a determinades veus que des de l'estat espanyol diuen voler als catalans, "però ens volen agenollats; ens volen, però sempre obedients; ens volen però sense discutir el que representa el conjunt de l'Estat i renunciant a allò que és nostre com la llengua, i ens volen perquè a través de produir i de pencar ajudem, i ho hem fet de bon grat, a tot el conjunt".

Artur Mas va assegurar que en el debat sobiranista no caurà en provocacions perquè "el tarannà de Catalunya és pacífic, positiu i educat" i perquè "la gent de Catalunya no té res contra els pobles d'Espanya, simplement ens volem emancipar perquè volem conviure amb ells, però sent nosaltres mateixos, sense renunciar al que som".

Acusacions de traïció

Mas també es va referir a les acusacions de "traïció" per part de dirigents del PSC per haver votat al Parlament, al costat d'ERC, ICV i les CUP, una resolució per portar al Congrés dels Diputats la petició d'una consulta sobiranista a Catalunya. "El que hauria estat aquesta setmana una traïció ?-va contestar- és no mirar lluny i no mirar endavant, i no estar a l'altura de la gent que va sortir durant la Diada. Això hagués estat una traïció, mai és una traïció mirar endavant i mirar lluny".

La celebració del Dia de CDC va reunir a uns 15.000 militants i simpatitzants, segons fonts de la formació, entre ells l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i diversos consellers, i va comptar amb actuacions musicals, activitats infantils i llocs de venda de diversos articles de signe nacionalista.