30 de setembre de 2013
30.09.2013
PGE 2014

CiU vincula un "càstig" a Catalunya en els pressupostos pel procés

"Un pot comprendre que molts ciutadans pensin que aquí hi ha una decisió més enllà del pressupostari", avisa Macias

30.09.2013 | 19:15
Pere Macías i Josep Sánchez Llibre

Els portaveus adjunts de CiU al Congrés, Pere Macias i Josep Sánchez Llibre, han donat a entendre que existeix una vinculació entre el "càstig" a Catalunya en els pressupostos espanyols i el procés sobiranista. "Un pot comprendre que molts ciutadans pensin que aquí hi ha una decisió més enllà del pressupostari i que tingui més a veure amb el debat que hi ha a Catalunya", ha dit Macias, que ha contrastat la retallada global de les inversions del 8% amb el 25 a Catalunya. "Fins i tot els més fervents defensors de la unitat d'Espanya hauran de voler que es tracti per igual a tothom i que no es castiguin a uns perquè vulguin expressar una opinió contrària", ha reblat.

En roda de premsa, Macias ha reconegut que no troba cap explicació "racional" al fet que Catalunya pateixi una davallada "estratosfèrica" de les inversions de l'Estat superior a la mitjana quan es tracta de la "locomotora" d'Espanya, i més quan encara no s'ha sortit de la crisi. "Si a la locomotora la deixem sense combustible, aquí no seguirà ningú", ha avisat. És per això que ha insinuat que existeix una relació entre aquest "càstig" a Catalunya i els procés sobiranista. "Si no hi ha altres explicacions més convincents, costarà molt als catalans comprendre com es pren una decisió d'aquest calat", ha indicat.

Macias ha demanat explicacions d'aquesta diferència de 17 punts percentuals entre el 8% de global de retallada en les inversions i el 25 que pateix Catalunya, perquè "l'excusa que no hi ha recursos no és certa".

És més, ha apuntat que fent una anàlisi "el més neutral possible", totes les xifres són negatives per a Catalunya, i ha posat exemples com diverses obres que s'han quedat amb partida zero, com la variant de Vallirana, el Quart Cinturó o l'accés ferroviari a l'Aeroport de Barcelona, aquest últim quan fa una setmana PP i PSOE van pactar portar l'Alta Velocitat a Barajas, on ja hi ha metro i Rodalies.

En la mateixa línia, Josep Sánchez Llibre ha remarcat que aquests comptes són "típics del PP", perquè són "centralitzadors, donen molt marge a l'administració central i aboca les comunitats a l'austeritat". És a dir, que la despesa social és la "gran víctima, la gran castigada". També ha posat en entredit les perspectives de creixement econòmic que dibuixa el govern espanyol, basant-ho tot en el creixement de les exportacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook