El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat un missatge a les institucions europees aquest diumenge. En un acte de CDC i davant 15.000 militants, Mas ha instat "l'Europa que només es fixa en l'interès dels Estats" a "observar amb lupa" el que, segons ell, és el moviment més fort, pacífic, poderós, entusiasta i il·lusionant que hi ha al conjunt del mapa europeu i que no és altre que "el moviment de la llibertat de Catalunya". Aquest, ha dit, hauria d'interessar la UE per la seva profunda "arrel democràtica". El cap de l'executiu català ha fet aquestes declaracions just un dia abans de viatjar a Brussel·les per reunir-se amb els comissaris europeus Oli Rhen, Marcos Sefkovic i Lazlo Andor.

Mas ha alertat de la "campanya de la por" que es fa des de l'estat espanyol quan s'assegura que una Catalunya independent quedaria fora de les institucions europees. I ha atribuït les reaccions a nivell europeu en aquesta mateixa línia a "gent que representa els Estats" i que, actualment, tenen com a màxima "quan menys problemes millor".

"El nostre nord és dons d'Europa, és el nostre present i la nostra realitat des de fa segles", ha clamat el president de la Generalitat, que ha afegit que les institucions comunitàries saben bé que "sobretot des d'un punt de vista econòmic, les fronteres són del passat i no es poden tornar a aixecar".

Amb tot, ha deixat clar que, si s'arriba a portar a terme el projecte de CDC per a Catalunya, no només hi haurà un Estat català dintre d'Europa, sinó que aquesta no serà només "l'agrupació d'uns quants Estats, sinó la representació dels pobles europeus". Així, ha dit, les seves institucions estaran "al servei dels pobles".

"Lliures no vol dir aïllars", ha sentenciat Mas quan parlava del futur de Catalunya. Els catalans tenen ganes de conviure amb la resta de pobles espanyols i també amb els europeus. "Els camions continuaran creuant Catalunya i aniran nord enllà", ha comentat.