El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, veuria bé que ERC s'incorporés el 2014 al Govern de la Generalitat, una vegada fixada la data de la consulta a Catalunya, perquè "seria coherent amb el que hem plantejat des del principi i a CiU i ens donaria més solidesa". En declaracions a Catalunya Ràdio després que divendres el Parlament aprovés una resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP que urgeix a portar al Congrés la reclamació d'una consulta a Catalunya i fixar abans de final d'any la data i la pregunta del referèndum, Homs va ressaltar que a la sessió de la cambra catalana s'havien votat altres resolucions "que van posar de manifest que hi ha una majoria parlamentària que va més enllà de l'estricte procés". Francesc Homs va admetre la dificultat de "posar-se d'acord en un context de retallades quan el que has de repartir són sacrificis", encara que va afegir que "quan estàs administrant una situació complexa, que algú des de l'oposició estigui disposat a donar un cop de mà, cal posar-ho en valor". Homs va assegurar que el procés cap a la consulta sobiranista "no té marxa enrere", i que, després de la resolució del Parlament, la pilota es trobava a la teulada del Govern espanyol.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va qualificar d'"escàndol democràtic" i "traïció" a l'expresident del Parlament Joan Rigol la resolució votada al Parlament per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per portar la consulta sobiranista a Catalunya al Congrés dels Diputats. Navarro va acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, de "trair la confiança que se li va donar a Rigol -a qui es va encarregar un document de consens sobre el dret a decidir- i trencar la unitat de les forces polítiques catalanes al voltant de la consulta".

El portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va qualificar l'actitud del PSC respecte al debat nacional d'ambigua, mentre que el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va reclamar al grup del PSC al Parlament que sigui "coherent" amb el seu programa electoral, en què es mostrava a favor del dret a decidir, ja que "és fonamental que sumin" amb la declaració aprovada a la cambra catalana. Per la seva banda, Ciutadans va titllar d'"ultimàtum inacceptable" la resolució sobre la consulta que reclama fixar aquest any la data i la pregunta.