El president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès aquest divendres que hi ha discrepàncies amb CDC pel que fa a la pregunta de la consulta. "Si el senyor Rull i CDC ja tenen decidit que la pregunta només pot ser una i ha de ser sí o no, aquí hi ha una posició contrària a la nostra", ha reconegut en declaracions a Rac 1, on ha avisat que si la consulta només té dues possibles respostes, haurà triomfat la tesi d'ERC, que és qui ja ha guanyat la "batalla de les idees". Sobre el discurs d'Artur Mas en el Debat de Política General, ha dit que no pot subscriure que el catalanisme porti 100 anys de decepcions amb Espanya, i ha reivindicat que els 23 anys de Jordi Pujol "van anar bé".

Duran ha refermat el seu article on ell defensava una tercera via i garantia que UDC no deixaria orfes aquells catalans que no pensen "blanc o negre". Després de remarcar que el mateix president de la Generalitat va parlar dijous d'una consulta amb tres possibles respostes, ha evitat polemitzar amb ell quan va opinar que les terceres vies han fracassat. Ha assegurat que no s'ha sentit al·ludit perquè Mas estava replicant el socialista Pere Navarro.

El democratacristià ha subratllat que una consulta amb una sola pregunta "pot excloure molta gent" que vol un estatus diferent amb Espanya, en un marc confederal, "i tot això amb una sola pregunta potser no es defineix".

El líder d'UDC ha considerat que la pregunta o preguntes de la consulta s'han de definir "entre quantes més forces polítiques millor", tot advertint que "una pregunta definida només per CiU i ERC no és suficient pel país". Ha reconegut que si CDC i Josep Rull ja tenen decidit que volen una sola pregunta amb dues respostes, llavors hi ha una "posició contrària" a la seva, però també a la del Parlament, ha afegit, perquè el que s'aprovarà en el Debat de Política General és que la pregunta "ha de ser definida entre totes les forces". En tot cas, ha indicat que al marge de declaracions "molt respectables", la diferència entre CDC i UDC a l'hora de la veritat, en seu parlamentària, no hi és.

Alhora també ha advertit que si finalment hi ha una pregunta amb un 'sí' o un 'no', "haurà triomfat la tesi d'ERC". "Ja vaig dir aquest estiu que la batalla de les idees ERC l'havia guanyada ja", ha afegit.

Malgrat tot, també ha avisat que l'Estat autoritzarà o no la consulta o tindrà una posició més o menys favorable en funció de quina sigui la pregunta. Ara bé, ha reconegut que ell creu que el govern espanyol no permetrà la consulta per molt que ara sembli que estigui estudiant les cinc vies per celebrar-la que arriben des de Catalunya. En aquest sentit, ha indicat que ell intentarà parlar i dialogar "fins al darrer segon", i si no dóna fruits, com sembla que passarà, pot acabar arribant una Declaració Unilateral d'Independència, que ell "no voldria" pel seu país. Duran ha recordat que no és l'únic que vol dialogar, sinó que també Mas vol pactar la consulta i hi ha un mandat parlamentari per fer-ho.

No es planteja la ruptura amb CDC però no la descarta

El líder d'UDC ha assegurat que no es planteja la ruptura amb CDC, i ha remarcat que ambdues forces tenen ara l'objectiu de la consulta, i no hi ha cap diferència en aquest sentit. Però després ha afegit: "Si després no estem d'acord, ja prendrem decisions". "Els fets poden portar a situacions que puguin arribar a tenir conseqüències polítiques que un no vol ni desitja, però no està plantejat", ha remarcat.

En tot cas, ha remarcat que quan un procés és tan complex, "és normal que surtin matisos". En preguntar-li si CDC "li està fent el llit" enfortint un sector crític dins d'UDC, no ha volgut entrar-hi, tot i que ha dit que "han estat moltes les estapes on ha pogut succeir això".

Sobre el seu futur polític, ha apuntat que decidirà si es torna a presentar per liderar UDC quan es plantegi el congrés, però també ha coincidit amb Mas que la seva carrera política està feta. Ha recordat que en un moment va aspirar a ser president de la Generalitat, i potser podria haver governat en coalició amb el PSC. De tota manera, ha conclòs que serà lleial a Mas "mentre aquesta lleialtat sigui factible". "I quan no, ens ho direm", ha assenyalat.

Es disculpa per fer coincidir el seu article amb el Debat de Política General

Duran ha demanat disculpes per haver publicat el seu article just la setmana del Debat de Política General, i ha reconegut que "ha pogut semblar" que estava pressionant igual que fan els socialistes. Ha explicat que simplement va sortir dilluns perquè era la resposta a un article de divendres.

Dit això, ha insistit en les tesis del seu article i ha discrepat de Mas en un punt del seu discurs en què es queixava de 100 anys de decepcions del catalanisme amb Espanya. Duran ha rebutjat "negar un període que va anar bé", referint-se als 23 anys de governs de Jordi Pujol, els millorse des del 1714 en paraules seves i del propi expresident, ha recordat. "No és veritat que tot hagi anat malament aquests anys", ha opinat. Després ha matisat dient que està convençut que el mateix Mas comparteix aquestes afirmacions.

"Si no pactem la consulta, el conflicte està servit i tots hi prendrem mal"

En la seva carta-web als militants d'UDC, Duran ha insistit en defensar el seu article assegurant que "no pretenia ni esperava tant d'enrenou", i ha fet èmfasi en què la proposta de resolució que CiU sotmetrà a votació en el Debat de Política Generalitat juntament amb ERC no conté "cap contradicció" amb les seves reflexions.

Duran ha advertit, però, de "l'al·lèrgia" que ara per ara demostra el govern espanyol del PP i també el PSOE a dialogar i concertar una consulta, i ha avisat de les conseqüències que pot provocar això. "Aquí cadascú va accelerant les seves posicions. Si no pactem una consulta, el conflicte està servit i tots hi prendrem mal", ha conclòs.