El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i també el president d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que Catalunya és o és perquè sempre ha intentat terceres vies i mai no han funcionat. "No els dic que no a les terceres vies, però resulta que la tercera via és el que hem fet sempre, i si som on som és perquè les terceres vies no han funcionat. Perquè si haguessin funcionat ara i fa anys, no seríem on som", ha argumentat en la seva rèplica a Navarro. Ara bé, malgrat això, en una rèplica posterior, el president ha obert la porta a una consulta amb tres respostes, que inclogui canviar l'estatus quo però mantenint un lligam amb l'estat espanyol.

Relacionades

Mas ha argumentat que Catalunya sempre ha intentat una tercera via amb Espanya per evitar la ruptura, i l'exemple més recent ha estat l'Estatut. "No era una tercera via això? Ho hem intentat sempre", ha dit en resposta a Navarro i també a Duran, a qui ha citat explícitament. És més, ha considerat que si els catalans han arribat al punt actual no és més que per haver "acumulat 100 anys de decepcions amb les terceres vies", perquè la societat catalana, ha argumentat, "no és de ruptura amb la resta d'Espanya". "Si les terceres vies haguessin funcionat, no seríem on som", ha opinat.

Sobre el model federal que defensa el PSC, Mas ha tornat a demanar a Navarro que convenci el PSOE perquè posi per escrit la seva reforma constitucional i es posi d'acord amb el PP, cosa que de moment no ha fet. Ha revelat que el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, li ha explicat que ell ha demanat a Alfredo Pérez Rubalcaba que concreti què vol canviar de la carta magna i encara no ho ha fet.

Ara bé, en resposta posterior a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, Mas ha situat una hipotètica consulta amb tres opcions. "Si vostès arriben a la conclusió que la consulta uneix més, anem-hi, i després cadascú que triï el camí que pensi que és millor per a Catalunya. Uns diran 'pensem que per a Catalunya és millor estar dins de l'estat espanyol'. Altres diran 'jo, el que pretenc és un estatus quo totalment diferent però amb algun tipus d'acord amb l'estat espanyol'. I després hi haurà alguns, que potser seran molts, que diran 'jo vull una Catalunya que tingui un estat propi dins de la UE'", ha apuntat.

"Potser el problema amb els pactes el tenen vostès"

El president també ha respost a la petició de Navarro d'arribar a acords amb el PSC. Mas ha reconegut que al Govern li costa molt arribar a pactes amb els socialistes, però no amb la resta de partits i entitats, i ha citat el pacte fiscal i també el pacte nacional pel dret a decidir. "Potser és un problema que tenen vostès, més que no pas nosaltres", li ha etzibat.

En aquest punt, i després que Navarro demanés a Mas que emuli els acords econòmics entre socialistes bascos i PNB, el president de la Generalitat li ha recordat que el PSE dóna suport al concert econòmic, però no passa el mateix en el cas del PSC amb el pacte fiscal.

Mas ha respost els atacs del primer secretari del PSC sobre les retallades assegurant que els pressupostos del 2014 seran més socials que els del tripartit, perquè el pes relatiu de les polítiques de l'estat del benestar serà superior. Ha afegit que si el Govern ha prorrogat els comptes ha estat per aconseguir que l'Estat flexibilitzés l'objectiu de dèficit i estalviar així 1.800 MEUR en retallades als catalans.