No es tractava d'un debat de pressupostos però el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha convertit la seva intervenció inicial en el Debat de Política General en una dissertació sobre els futurs comptes de la Generalitat. El líder republicà ha reclamat a Artur Mas que els pressupostos del 2014 siguin, en termes relatius, "els pressupostos socialment més justos dels últims anys i de les últimes dècades". Això significa que les partides destinades a ensenyament, salut i serveis socials tinguin percentatges de despesa pública més alts que mai. Junqueras ha celebrat que Mas hagi anunciat que no hi haurà més retallades i l'ha instat a incloure en els pressupostos els deutes que l'Estat manté amb Catalunya.

Catalunya viu moments de "preocupació" i també "d'esperança". Aquest binomi ha servit al president d'ERC per desenvolupar un discurs que ha centrat en la reivindicació d'estructures d'estat pròpies per a Catalunya per superar les "injustes" imposicions de l'estat espanyol. "Ens manquen elements per incidir en la realitat", ha lamentat Junqueras en referència, entre d'altres, a les polítiques actives d'ocupació i a les mesures de caràcter fiscal.

La necessitat de construir un estat independent és "urgent" per superar els problemes conjunturals, però també els estructurals que pateix Catalunya. "I la necessitat de qualsevol dels nostres conciutadans, ja siguin mestres, metges, mossos, botiguers, autònoms, aturats, joves, estudiants, jubilats, treballadors i empresaris constitueixen per nosaltres una obligació", ha sentenciat.

Junqueras ha fet un repàs a la conjuntura econòmica internacional, a les decisions fiscals i monetàries que s'estan prenent des d'Europa i des dels Estats Units i ha acabat fent un repàs als elements de "preocupació" i "d'esperança" de l'economia catalana. Preocupació pels centenars de milers de persones aturades, per les dificultats de milers de persones per mantenir el seu habitatge i per les dificultats econòmiques de la població en general. Dades que contrasten amb el bon comportament de les exportacions, "que aquest any tornaran a batre el seu rècord històric", del turisme i de la inversió estrangera.

En tot cas, el líder republicà ha lamentat que bona part de la recuperació de la competitivitat a Catalunya es degui a la rebaixa salarial dels treballadors, fet que ha provocat una nova crisi al Principat: "la crisi del subconsum".

La preocupació principal pel que fa al funcionament de l'Estat rau en l'increment desmesurat del deute públic -"l'estat espanyol està a punt de deure un bilió d'euros, el 100% del seu PIB"- i, especialment, el ritme de creixement del deute. "En els darrers cinc anys de cada 3 euros que gasta l'Estat en deixa un a deure", ha destacat.

Més enllà de l'evolució de la crisi, Junqueras ha renegat de les imposicions "injustes" que el govern espanyol fa a Catalunya. De l'Estat depèn, ha recordat Junqueras, "el muntant total del pressupost o si Catalunya pot o no endeutar-se". Segons ell, històricament les decisions històriques dels governs espanyols no han beneficiat Catalunya, sinó al contrari.

Per això, i davant d'una crisi econòmica i social molt important ha fet una crida a tothom que va participar ara fa 35 anys en la construcció a Catalunya de l'estat del benestar a sumar-se al camí cap a la construcció de l'estat propi. Junqueras ha apel·lat a gent del PSUC, del PSC, de CiU, d'UGT i de CCOO, entre d'altres, a ser en aquest camí. "Aquesta gent, que va protagonitzar un salt endavant, hauria de participar. Els convidem a participar en un altre salt endavant que ha de ser decisiu, no només per millorar moltes coses sinó també per salvar moltes de les conquestes que entre tots vam construir i que, dins l'estat espanyol, es veuen amenaçades".