La junta directiva de la patronal Foment del Treball va decidir subscriure el manifest sobre el Dret a Decidir elaborat per l'expresident del Parlament Joan Rigol, encara que va descartar incorporar-se a les reunions del Pacte Nacional, per mantenir-se al marge de l'"acció política". Un centenar d'empresaris van participar en aquesta junta "exprés", que es va celebrar a la seu de la patronal i que va durar poc més d'un quart d'hora, segons van explicar fonts de l'entitat, que van precisar que l'acord s'havia adoptat per unanimitat.

Foment havia convocat una junta extraordinària per determinar si abonava el manifest fundacional del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, redactat per l'expresident del Parlament Joan Rigol per encàrrec del president de la Generalitat, Artur Mas. L'objectiu de Rigol, que va presentar aquest manifest el passat 16 de setembre, era aconseguir el màxim nombre d'adhesions al text, per la qual cosa el document obvia termes controvertits com "Estat propi" o "consulta". El manifest sí assenyala que Catalunya és una nació i que "tota nació té dret a decidir el seu futur polític", i urgeix al fet que s'estableixi un diàleg amb les institucions de l'Estat "per trobar les condicions legals per exercir aquest dret a decidir".

Els arguments

Foment, que sempre ha defensat un nou pacte fiscal per a Catalunya, va decidir "acceptar" el document sobre l'exercici del Dret a Decidir, si bé va rebutjar entrar en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir al considerar-lo "una plataforma d'acció política, l'activitat de la qual s'allunya de les funcions de Foment com organització empresarial i els seus compromisos de representació cap als seus associats". En aquest sentit, la junta directiva va constatar la seva voluntat de "limitar l'activitat de Foment als interessos del col·lectiu que representa per contribuir al progrés econòmic i social de Catalunya". També la junta va voler deixar patent el seu desig que, tal com estableix el text del democratacristià Joan Rigol, Catalunya estableixi un diàleg amb l'Estat per trobar la manera de facilitar el seu Dret a Decidir i va ratificar la seva defensa d'un nou pacte fiscal, en coherència amb la "trajectòria històrica" de la patronal. El passat 26 de juny, Foment del Treball va decidir no acudir a la reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, en la qual van participar una trentena d'institucions, entitats i agents socials, en considerar que aquesta trobada tenia molta càrrega política. No obstant això, el seu president, Joaquim Gay de Montellà, no va tancar la porta a adherir-se a aquest Pacte Nacional si el document de consens en el qual treballava Joan Rigol encaixava en l'actual ordenament jurídic. Finalment, Foment ha adoptat una decisió molt similar a la presa pel PSC.