El president de la Generalitat, Artur Mas, obrirà avui el Debat de Política General amb la consulta d'autodeterminació com a principal assumpte a l'agenda davant un Parlament que buscarà consensos per salvar diferents visions dels grups quant al procés sobiranista. Mas espera un debat "clar, interessant i productiu" davant el repte de la consulta i també de l'escenari pressupostari, atès que aquesta tardor el Govern vol portar els pressupostos del 2014 al Parlament després d'haver aplicat una pròrroga el 2013 criticada per tota l'oposició, excepte ERC. El president de la Generalitat es dirigirà a l'hemicicle en un moment clau del procés sobiranista en el qual cal concretar el diàleg amb el Govern i en el qual el seu soci de legislatura, ERC, pressiona per fixar la data i la pregunta del referèndum com més aviat millor, encoratjat per la Via Catalana cap a la Independència del passat 11 de Setembre.

El primer Debat de Política General de la legislatura arrencarà aquesta tarda amb el discurs de Mas, continuarà demà amb la intervenció dels líders de l'oposició i culminarà divendres a la nit, quan es votaran les resolucions presentades pels partits, limitades aquesta vegada a 20 per grup. Davant el repte d'aconseguir una consulta autoritzada o tolerada pel poder central, a Mas li convindria una expressió unànime de les forces favorables a la consulta -CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP, que sumen 107 de 135 diputats-, encara que mantenen entre ells diferències, mentre que PPC i Ciutadans, contraris al procés, instaran al Govern a concentrar-se en la sortida de la crisi econòmica. Si ERC pitja l'accelerador en els terminis en la senda sobiranista, CiU, amb models d'Estat català diferents en el si de la federació, manté una posició més prudent, sense voler fixar ja en el debat la data i la pregunta o preguntes de la consulta prevista per al 2014, encara que sense deslligar-se del compromís de concretar aquests punts abans que finalitzi el present any.

Tot i això, s'espera que CiU i ERC, que mantenen un pacte de legislatura de suport al Govern, exhibeixin sintonia en el decurs del debat en els assumptes claus, tant en la carpeta sobiranista com en la pressupostària, en la que les dues forces i el president català coincideixen en un 2014 sense augment de retallades per preservar així l'Estat del Benestar. En la qüestió sobiranista, ICV-EUiA reclama que en el termini d'un mes es consensuï el mecanisme legal per poder convocar la consulta abans de fixar la data i la pregunta, encara que vol donar un marcat accent social al debat i presentarà diverses propostes de resolució encaminades a garantir les polítiques socials.

Més alternatives

El PSC està disposat a manifestar el seu suport al dret a decidir mitjançant qualsevol resolució que advoqui per una consulta legal i acordada amb l'Estat espanyol, encara que descarta portar la batuta en aquest assumpte, i concentrarà part de les seves resolucions en la carpeta pressupostària. En aquesta situació, un de les vies per trobar el consens seria adoptar en una resolució l'esperit del manifest que va redactar l'expresident del Parlament, Joan Rigol, per al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En el manifest d'aquesta plataforma d'entitats, partits i institucions favorables a la consulta, en la que no hi són PSC, PPC ni Ciutadans, s'apel·la al diàleg institucional per aconseguir que els catalans puguin decidir el seu futur i vincula aquest procés també a la millora de les condicions de vida dels ciutadans.

Entre els partits no favorables a la consulta, el PPC, que propugna un pacte de no nacionalistes per frenar l'independentisme, reclamarà Mas que passi comptes del balanç de la seva gestió i presentarà una bateria de propostes de resolució econòmiques, socials i laborals per afrontar la crisi i l'atur. Ciutadans també intentarà que no hi hagi el "monotema" de la consulta durant el debat i posarà l'accent en mecanismes per a la sortida de la crisi.