El portaveu del grup del PSC, Maurici Lucena, ha estat qui ha valorat el discurs que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet per obrir el Debat de Política General. Pels socialistes, la intervenció de Mas ha tingut una gran mancança en no parlar de la seva proposta federalista i de reforma constitucional, de les "alternatives a la secessió" per les que ha apostat el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i d'aquells que no són independentistes. Lucena, però, ha vist positiu que el president "vulgui esgotar la legislatura". Més enllà d'això, el socialista ha demanat a Mas que suprimeixi o fusioni departaments, atès que després del balanç del president considera que són "inactius".

Per Maurici Lucena, el gran buit del discurs de Mas al Parlament aquest dimecres ha estat en el plànol de les opcions en el terreny ndel debat nacional. Així ho ha explicat el socialista després d'escoltar a Mas, remarcant que "hagués estat benvinguda una reflexió més amplia en aquest terreny". "Ens hagués agradat que Mas recollís que ara a l'ambient hi ha altres alternatives a la secessió", ha dit, citant les propostes de Duran i Lleida i la que el mateix PSC ve reclamant des de fa mesos. "Hagués estat bé que obrís el ventall per discutir alternatives a l'immobilisme actual o al trencament", ha conclòs.

Malgrat això, Lucena ha posat en valor que el president de la Generalitat faci "un intent per "aguantar fermament el timó fins esgotar la legislatura". "Aquest missatge, si no fos pel missatge de disbarat de les eleccions plebiscitàries que embolicarien la troca de manera molt important a Espanya i Europa, ens sembla bé", ha valorat el socialista.

Tot i això, el portaveu parlamentari del PSC ha volgut "posar en quarentena" aquest anunci de Mas, en considerar que altres actors polítics poden "esmenar-li la plana". "Ara falta la reacció dels que manen tant o més que el president: Oriol Junqueras, Carme Forcadell o els més exaltats de Convergència", ha matisat.

Deixant de banda aquests dos grans aspectes, Lucena ha explicat que els socialistes no comparteixen gran part de l'anàlisi que Mas ha fet quan ha esmentat els aspectes que van bé i els que han de millorar a Catalunya. En aquets sentit, ha ironitzat imaginant-se "la cara" dels consellers de Mas quan han escoltat el discurs del president, donat que, pel PSC, molts d'ells no han fet la feina com haurien d'haver-la fet.

És per això que Lucena ha explicat que "atesa la paràlisi del Govern i les suposades restriccions que limiten la seva acció, esperaven l'anunci de supressió de conselleries". "Potser hauríem de fer un pensament amb grans àrees que englobessin departaments que han tingut una activitat molt minsa", ha proposat Lucena.