La portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha demanat aquest dimecres al president de la Generalitat, Artur Mas, que aprofiti aquest Debat de Política General per concretar amb la majoria de la cambra la forma de convocar la consulta. Camats ha entomat la crida a buscar consensos que ha llençat Mas, però li ha demanat que ho practiqui ja en aquest debat. "Que aquest ple suposi la fi de les decisions unilaterals, que signifiqui avançar des de la majoria per realitzar aquesta consulta sí o sí", ha defensat. D'altra banda, Camats ha dit sentir-se "ofesa" pel relat social del president i l'ha acusat de tenir els treballadors públics com a "ostatges".

En roda de premsa, Camats ha reclamat a Mas que porti a la pràctica l'apel·lació al consens que ha fet durant el seu discurs i aprofiti el Debat de Política General per concretar la forma de convocar la consulta. Al seu parer, cal acabar amb "decisions unilaterals" com la carta a Mariano Rajoy o el diàleg pel seu compte. "Esperem que puguem concretar, i tant que volem votar, per a nosaltres no serveixen plans b", ha avisat sobre les eleccions plebiscitàries.

En matèria social, ha estat molt crítica i ha reconegut que el relat que ha fet el president la "fereix" i la "ofèn". "A quins catalans mira a la cara Mas quan explica les millores que hi ha hagut o el que cal millorar?", ha preguntat Camats, que ha opinat que aquest relat "no té res a veure amb la realitat dels catalans".

Sobre l'anunci de Mas de restituir la paga extra si l'Estat compensa l'impost sobre dipòsits bancaris, l'ecosocialista ha acusat el president de tenir els treballadors públics com a "ostatges". "Li hem de recordar que el nostre grup va proposar aquest impost dos anys abans a què el president es va atrevir a aprovar-lo? I si es va atrevir és perquè sabia que no es podria aplicar", ha recriminat.

També ha retret que estigui "prenent el pèl" als ciutadans quan parla d'educació, ja que només parla de millorar el nivell d'anglès i no de les retallades.