Si Artur Mas continua defensant la convocatòria d'una consulta "sí o sí" durant el proper Debat de Política General, C's plantejarà una moció de censura contra el president de la Generalitat. El líder de C's, Albert Rivera, ha confirmat en una entrevista a l'ACN, que buscarà suports entre l'oposició per forçar un canvi de Govern. "Si Mas confirma que vol convocar pel qual no tenim competències al marge de les lleis, l'instrument de la moció de censura seria la fórmula per demostrar a la ciutadania que s'han de construir alternatives". Més enllà de la moció, a C's treballen en perspectiva d'unes eleccions anticipades per a les que reclamen la unitat dels partits que s'oposen al nacionalisme català.

Per presentar una moció de censura contra el president de la Generalitat és necessari que una desena part dels diputats del Parlament (14) ho sol·liciti i que es presenti un candidat alternatiu. C's encara no ha plantejat aquesta opció a la resta de grups de l'oposició -amb 9 diputats no la pot presentar en solitari-, tot i ser una idea que han estat madurant els darrers mesos. "Artur Mas ja ens ha convidat dues vegades a presentar-la", ha recordat Rivera, fet que segons ell demostra el "nerviosisme" d'un Govern que no fa ni nou mesos que governa.

L'objectiu de la moció seria evidenciar que existeix una alternativa parlamentària a les polítiques que està tirant endavant CiU amb el suport d'ERC. De fet, el pacte amb els republicans evitaria que la moció de censura prosperés en l'hipotètic cas que la resta de l'oposició se sumés a la iniciativa. Rivera assegura que si Mas insisteix durant el Debat de Política General amb la consulta fora de la legalitat espanyola es posarà en contacte amb els portaveus de PSC, ICV-EUiA i PPC per saber si existeix voluntat política d'impulsar una alternativa.

"Mas està dèbil des del punt de vista parlamentari. No aconsegueix tirar endavant pressupostos, no té majories, i ni tan sols les busca", ha afirmat el president de C's. Rivera ha plantejat una alternativa a la moció de censura: el trencament del pacte que CiU manté amb ERC. En aquest escenari, Rivera obre les portes a negociar amb la federació nacionalista acords pel que fa a la reactivació econòmica i la creació d'empreses.

La previsió amb què treballa C's és, però, la d'un escenari d'eleccions anticipades, previsiblement el 2014. La "inestabilitat" del Govern provocarà que, "abans o després", Mas es vegi forçat a avançar les eleccions davant la impossibilitat de governar. "Hem d'estar preparats per una eventual convocatòria anticipada. I, e li pot dir com vulguin, plebiscitàries o no, però seran unes eleccions autonòmiques". Com ja ha explicat en altres ocasions, Rivera és partidari que PSC, PPC i C's uneixin esforços per derrotar el "separatisme" que governa Catalunya. Per això, les properes eleccions serien una bona ocasió per demostrar que existeix una "alternativa al nacionalisme" a Catalunya. Rivera no proposa cap candidatura conjunta, però sí una línia coincident entre aquestes tres formacions que pogués derivar, per exemple, en un futur pacte de govern.