La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va anunciar ahir que el seu partit estudiarà accions legals per impedir que el Govern inclogui una partida pressupostària en els comptes del 2014 per preparar la consulta, però també per exigir responsabilitats si finalment acaba sent així. Sánchez-Camacho va carregar contra el Govern per estar dedicant "els diners dels impostos dels catalans que diu que no té a una consulta il·legal", i més, quan retalla en partides socials, va dir. Va avisar, a més, que aquest anunci "condiciona i afecta clarament" la rèplica de Mariano Rajoy a la carta d'Artur Mas, perquè el Govern havia demostrat que "no li interessa ni la resposta ni la legalitat".

"Les declaracions d'Ortega demostren que la carta a Rajoy és un tràmit i que no tenien voluntat de negociar ni de dialogar, perquè el Govern ja està treballant per una consulta il·legal sense haver escoltat el Govern espanyol", va constatar la popular. Al seu parer, el fet que el Govern ja treballi en una partida pressupostària per a la consulta demostra que actuarà al marge de la legalitat i que només va enviar la carta "per justificar-se i de cara a la galeria".

L'advertència

Sánchez-Camacho va advertir que aquest anunci influirà en la resposta de Rajoy a Mas, perquè el president espanyol comprovarà que "al Govern no li interessa la resposta ni la legalitat i que ja està actuant al marge del Govern d'Espanya i de la llei". Sánchez-Camacho va exigir al Govern que aclareixi immediatament quants recursos aniran en aquesta partida, "quants diners es vol gastar dels impostos de tots els catalans en comprar urnes i treballar per a la logística d'una consulta il·legal". En aquest sentit, va anunciar que un cop coneguin les xifres, portarà l'assumpte als serveis jurídics del partit per avaluar en un informe quines accions legals pot emprendre el PPC per evitar aquesta partida o, en tot cas, per reclamar responsabilitats "pel mal ús dels impostos i dels pressupostos per fer una consulta il·legal".

La dirigent popular troba "inacceptable" que el Govern es gasti diners en això i no en afrontar la malnutrició infantil, i a més ?se?gueixi retallant en educació, sanitat i serveis socials. "S'ha demostrat que el Govern enganya els catalans, que sí que té recursos, i que se'ls gasta en partides per preparar una consulta il·legal mentre diu als catalans que s'han d'ajustar el cinturó", es va queixar.

També va trobar "sorprenent" que enmig d'una pròrroga pressupostària del 2013, "el primer que faci el Govern sigui anunciar aquesta partida". "Mentre comet un frau democràtic i té els catalans amb una pròrroga en què no es pot fer una planificació d'inversions, sí que està preocupat per una partida per fer un acte il·legal", va reiterar Sánchez-Camacho, que va acusar l'executiu de CiU de posar els pressupostos de tots els catalans "al servei de la causa independentista i separatista".

Tot i que va considerar que aquesta notícia "no ajuda el clima de diàleg sincer, responsable i necessari" que hi ha d'haver entre Mas i Rajoy, la líder del Partit Popular de Catalunya va emplaçar el president de la Generalitat a recuperar la relació amb el Govern d'Espanya per abordar el nou model de finançament i abandonar "les postures radicals i les iniciatives unilaterals de gastar diners en un acte il·legal".