El PSC va pagar a l'agència de detectius Método 3 un total de 1.750 euros per la gravació d'una conversa entre la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i María Victoria Álvarez, ex-xicota de Jordi Pujol Ferrusola, al juliol de 2010 en un restaurant barceloní, segons un informe de la Policia Nacional. En les 45 pàgines de què consta, es precisa que una detectiu de Método 3, Elisenda Villena, es va reunir presumptament amb el llavors secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, i la gerent del partit, Lluïsa Bruguer, per acordar la facturació de la suma acordada.

L'informe policial recull correus electrònics entre l'agència i membres del PSC i una relació dels treballs que l'agència de detectius va fer per al partit, amb conceptes explícits de la gravació de la conversa que la dirigent del PP català i l'antiga nòvia del fill de Jordi Pujol al restaurant barceloní La Camarga, el 7 de juliol de 2010. L'informe afegeix que no s'ha pogut determinar si Método 3 va realitzar aquesta gravació per iniciativa pròpia, i se la va vendre després al PSC, o si va ser un encàrrec directe d'algú del partit o d'una altra persona.

Les reaccions

L'agència de detectius Método 3 va negar ahir que el PSC els contrac?tés "institucionalment" per realitzar cap tipus de gravació "legal o il·legal" i va apuntar que la intermediació per contractar-los en el cas de La Camarga va procedir de l'"entorn" de la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.

Método 3 va remarcar que, en el cas de La Camarga, la gravació es va realitzar"amb coneixement ple d'una de les interlocutores en l'àpat". En el comunicat, Método 3 afirmava, a més, que no hi ha cap tipus de document comptable que pugui establir que aquesta agència va cobrar per la realització de dita gravació. "Xifrar una suposada gravació il·legal en 1.750 euros és tenir un desconeixement ple del mercat de la investigació privada", agregava la nota.

Per altra banda, la diputada del PPC al Congrés dels Diputats, Dolors Montserrat, va demanar al PSC que doni explicacions davant les informacions que apunten que els socialistes van pagar a Método 3 per espiar la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, un fet que si es confirmés seria "intolerable".

Montserrat, que és vicesecretària d'Organització del PPC, va assegurar que al seu partit "no se li ha notificat formalment" que el PSC hagi pagat per espiar Sánchez-Camacho, per la qual cosa la seva formació no prendrà cap decisió fins que tingui tota la informació sobre el cas. De tota manera, "si es confirmen -les informacions periodístiques- seria intolerable i no es podria quedar en unes disculpes, el PSC ha d'assumir responsabilitats", va afegir la vicepresidenta tercera del Congrés dels Diputats. "Si és cert seria molt greu, ja que significaria que hi ha hagut espionatge polític, i el PSC hauria de donar la cara i les explicacions oportunes", va afegir la dirigent del PPC. Montserrat va denunciar que el PSC "no pot dir que no sap res" del cas quan la gerent dels socialistes catalans, Lluïsa Bruger, està imputada i la informació de la Cadena Ser implica també l'exsecretari d'Organització del PSC, José Zaragoza.

Des del Govern, Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU al Parlament, va demanar la compareixença de l'expresident socialista José Montilla per la gravació a la Camarga. Turull també va indicar que hi ha dos motius per demanar-la. La primera, que era el primer secretari del PSC quan hauria tingut lloc la gravació de la conversa, i la segona, que "la majoria de grups parlamentaris li hem fet confiança perquè sigui senador en nom del Parlament de Catalunya". És per això que Turull opina que "hauria de sortir d'ell mateix venir a donar explicacions per aclarir-ho tot".

El dirigent convergent va qualificar els fets que relata l'informe policial com "d'una cosa que si es confirma seria d'extrema gravetat, espionatge polític per fer mal a una altra força política". I va afegir que entre aquesta informació "i la retirada de la Sra. Sánchez Camacho de les seves accions per 80.000 euros de cop i volta, cada vegada més tot apunta a una conxorxa entre el PSC i el PP per fer mal al bon nom de Convergència i Unió".

Per la banda dels socialistes, ahir el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, va afirmar al seu compte de Twitter que "al PSC no caben els que puguin haver espiat els adversaris".