El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, no només es va reafirmar ahir en el seu informe sobre la malnutrició infantil sinó que va reclamar als parlamentaris catalans que reformulin, "amb serenitat", les polítiques públiques per combatre aquesta problemàtica, que "és el que espera la gent". Ribó va intervenir, a petició de CiU i ERC, davant la Diputació permanent del Parlament de Catalunya, on va demanar als representants polítics que "elaborin solucions" a la malnutrició infantil, un fenomen aguditzat per la crisi econòmica i que el Síndic va esmentar en diversos informes en els últims sis anys, va indicar.

L'informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya del Síndic de Greuges, presentat a principi d'aquest mes d'agost i segons el qual uns 50.000 nens a Catalunya tenen privacions alimentàries, ha provocat reaccions diverses i fins i tot el rebuig del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que va assegurar recentment que "els nens de Catalunya no passen gana".

Ribó va recordar que el seu informe es basa en dades oficials de l'Institut d'Estadística de Catalunya, de la pròpia conselleria de Salut i de les entitats socials, "que estan en la trinxera" i que viuen aquesta problemàtica diàriament. Va indicar també que l'Institut Català de Salut comptabilitzava el juny de 2013 un total de 751 menors de 16 anys a Catalunya que patien desnutrició, un grau més gran que la malnutrició, uns casos que són "suficients" perquè el Síndic hagi optat per entrar "a fons" en aquest tema. "Això és un tema de país i evidenciar-ho no és un atac al país", va argumentar Ribó.

CiU, contra Ribó

L'únic grup que es va mostrar clarament en desacord amb l'informe del Síndic va ser CiU, que va ser defensat per la diputada Meritxell Borràs, que va negar la malnutrició i la desnutrició infantil a Catalunya. Borràs va argumentar que el Síndic ja va alertar sobre la pobresa el maig de 2010, "en moment d'abundància" i quan CiU no governava, i que en aquell moment "no es va saber donar resposta" a aquesta problemàtica. Va assegurar que CiU no nega la realitat però que l'informe "confon risc amb realitat i és diferent", i va afegir que "cal donar resposta a la realitat de la pobresa i veure com afecta els nens".

Borràs va dir que l'informe del Síndic barreja els conceptes de malnutrició i desnutrició i va recordar que la Societat Catalana de Pediatria i altres metges van desmentir carències alimentàries en els nens de Catalunya. També va atribuir a Ribó un suposat afany d'avançar-se a un altre informe de la Defensora del Poble espanyol sobre la pobresa infantil, i li va retreure que hagi creat alarma sobre aquest tema.

En to conciliador, Ribó va respondre que el que reclama el seu informe és que els polítics repassin i unifiquin els criteris amb els quals s'atorguen les ajudes de beques de menjador escolar a través dels consells comarcals i que es variïn els requisits per accedir a la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI), per adaptar-los a la situació actual. L'informe del Síndic conté una trentena de propostes per fer front a la situació de mala alimentació infantil a Catalunya.

Les reaccions

PSC, PPC, ICV-EUiA i C's van fer costat el Síndic de Greuges i van acusar el Govern de voler desacreditar el seu informe sobre malnutrició infantil. La diputada del PSC Eva Granados va defensar l'informe i va lamentar que el Govern estigui "desviant l'atenció" desqualificant o qüestionant les dades que hi apareixen. "Nosaltres compartim la seriositat de l'informe i agraïm que l'hagi fet", va dir.

La diputada d'ICV-EUiA Laura Massana es va queixar que el Govern hagi volgut "tapar-se les vergonyes" amb el debat "pervers" entre malnutrició i desnutrició. Massana també va acusar l'executiu de CiU "d'amagar el cap sota l'ala" i els consellers de "passar-se la pilota d'uns als altres".

El diputat del PPC Fernando Sánchez va criticar que el Govern "arribi sempre tard si és que arriba". Sánchez va demanar al Govern que prengui consciència del problema i que reaccioni agafant "el toro per les banyes".

Des de C's, Carmen de Rivera va lamentar que el Govern estigui "menyspreant" el Síndic de Greuges, el seu informe, el Parlament i les famílies que pateixen dificultats. De Rivera es va queixar que el Govern estigui ara discutint sobre si els consellers tenen permís per anar a la cadena humana.

Des d'ERC, el diputat Pere Bosch no va voler qüestionar l'informe del Síndic de Greuges, però va recriminar que hi hagi hagut alguns que "han volgut buscar uns titulars, utilitzar el recurs fàcil i relacionar aspectes que no tenen res a veure per una qüestió de rèdit electoral". "Entre tots no hem sabut abordar-lo com un aspecte estratègic a nivell de país", va assegurar.