Tots els partits de l'oposició al Parlament excepte ERC han qualificat de "frau democràtic" que el Govern hagi prorrogat els pressupostos del 2012, ja que d'aquesta manera ha "evitat" el debat i ha pogut "amagar" les retallades que haurà de fer fins a finals d'any. PSC, PPC, ICV-EUiA i C's han criticat durament la decisió del Govern i l'han arribat a qualificar de manca de coratge. Per la seva banda, CiU i ERC han defensat aquesta opció com l'única possible per no haver de retallar 4.000 MEUR que haurien suposat malmetre greument l'estat del benestar.

El diputat del PSC Maurici Lucena ha carregat durament contra el conseller Mas-Colell en considerar que hauria d'haver presentat la dimissió per formar part d'un govern que no ha presentat pressupostos, cas únic a l'Europa occidental, ha dit. Segons ell, el conseller està perdent el seu prestigi acadèmic i li ha recomanat que torni a donar classes a la universitat.

Segons ell, el Govern no ha presentat el pressupost perquè "no li dóna la gana", i, a més, "és un costum" de CiU i ERC ho provoca perquè pretén un "violent xoc de trens amb Espanya". Per Lucena, "és una colossal presa de pèl" i un "immens frau democràtic" pretendre amagar les retallades de forma "clandestina" pel fet de no presentar el pressupost.

José Antonio Coto, del PPC, ha recordat, com Lucena, que al desembre el Govern es conformava amb un 1,50% de dèficit, abans que Brussel·les flexibilitzés l'objectiu de dèficit espanyol, i que ara amb l'1,58% no vulgui elaborar el pressupost. Però a més, li ha retret que "el problema no és a Madrid ni a Brussel·les, sinó al carrer Calàbria", seu d'ERC.

Igualment, ha recriminat al conseller que pretengui obtenir més dèficit, i li ha preguntat com el finançarà, si només el govern espanyol dóna crèdit a la Generalitat. Així, ha assegurat que el govern de l'estat és qui ha salvat la Generalitat de la fallida. Finalment, ha demanat la compareixença de tots els consellers i ha preguntat a ERC si hi haurà pressupost el 2014.

Per part d'ICV-EUiA, Joan Herrera, s'ha mostrat d'acord amb el Govern en denunciar que l'objectiu de dèficit és "injust" i massa baix, però ha considerat que la pròrroga es deu a motius polítics i és "il·legítim" evitar el debat al Parlament. De fet, ha opinat que el fet d'evitar el debat parlamentari no s'adequa a la transparència i les bones pràctiques que propugna el president Artur Mas. Per últim, ha demanat que no es faci una retallada lineal i que el president Mas faci un informe detallat sobre les retallades a cada departament.

El president de C's, Albert Rivera, també ha considerat un frau democràtic "greu" tenir un pressupost "amagat" i ha instat CiU a "tancar el Parlament" si no vol debatre. Per això, ha considerat que s'han d'evitar "concerts, cimeres i cadenes humanes", "l'èpica i el victimisme". De fet, ha acusat a CiU d'anar contra l'autonomia i ha instat els nacionalistes a marxar del Govern si no assumeixen les seves obligacions. Rivera s'ha preguntat si existeix una "conspiració mundial" contra Catalunya, ja que és l'únic govern occidental que no ha presentat pressupost.

Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Turull, ha replicat a l'oposició que no s'evita el debat parlamentari, com demostraria la sessió d'aquest dijous. Segons ell, davant de l'objectiu de dèficit fixat per Madrid, només hi havia tres opcions: la "genuflexió", "no acatar" l'objectiu o "no fer d'enterramorts de l'estat del benestar". El Govern ha optat per l'última opció, que suposa "plantar cara i donar la cara", sense enganyar els catalans.

El diputat d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat que la pròrroga pressupostària és "la millor alternativa possible" davant d'una situació excepcional. El republicà ha argumentat que amb un 0,7% només hi havia dues opcions: presentar uns comptes amb una retallada d'uns 4.000 MEUR o fer uns pressupostos incomplint l'objectiu. En aquest segon cas, ha assegurat que no es podrien pagar els treballadors públics, els proveïdors o els ajuntaments, ja que el Govern no té capacitat d'endeutar-se.

"Quan algú parla que la pròrroga és un frau nosaltres el que diem és que seria un frau un pressupost amb què no es poguessin pagar les partides", ha afirmat. A més, ha defensat que si el Govern hagués acceptat elaborar uns pressupostos amb el 0,7% inicial ara no hi hauria un marge del 1,58%, una xifra que Aragonès veu "injusta i desproporcionada" però superior. Finalment, el diputat republicà també ha argumentat que tenint en compte el ritme parlamentari, els pressupostos del 2013 només haurien tingut una vigència de tres setmanes.