El govern català va aprovar adaptar la pròrroga pressupostària amb la qual funciona des de principi d'any a l'objectiu de dèficit de l'1,58%, i va estimar que acabaria l'any amb una retallada de la despesa en relació amb l'any passat d'uns 2.000 milions d'euros.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiu català, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va lamentar aquestes retallades "excessives" de la despesa, però les va atribuir a un repartiment "injust" dels objectius de dèficit per part del Govern. Segons el pla economicofinancer per a aquest any aprovat pel Ministeri d'Hisenda, el Govern català ja ha fet a la primera meitat d'aquest any retallades de la despesa que sumen 1.681 milions, per la qual cosa bona part de l'ajust està fet, encara que el conseller no va precisar quants milions d'euros falten exactament per retallar.

En qualsevol cas, la pròrroga pressupostària aprovada donarà una mica més d'oxigen als departaments, ja que fins ara podien disposar del 86% dels recursos disponibles en els comptes de 2012 i ara ampliaran aquest percentatge fins al 91,4%. Això vol dir que aquest any el pressupost dels departaments s'haurà reduït en un 8,6% en relació amb l'any passat.

La Generalitat porta funcionant des de principi d'any amb els pressupostos prorrogats de l'any passat, encara que les restriccions de la despesa s'han anat relaxant de mica en mica, ja que en un principi la pròrroga es va adaptar al límit del 0,7% del PIB, després al nou objectiu de l'1,2% i finalment a l'1,58% del PIB marcat per a aquest any. La pròrroga acordada ara permetrà ampliar lleugerament la disponibilitat pressupostària en matèria de béns i serveis, de transferències corrents, del fons de contingència, d'inversions reals, de transferències de capital i de variació d'actius financers. També el decret aprovat autoritzarà al conseller d'Economia a realitzar els ajustos i modificacions necessaris per distribuir els recursos existents.

Fons addicionals

Preguntat per si el Govern usarà aquests fons per atendre preocupacions urgents com la suposada malnutrició d'alguns menors a Catalunya, Mas-Colell va comentar, de forma genèrica, que ?s'usarien aquests fons addicionals per "atendre serveis fonamentals" de tota mena i per "atenuar al màxim" les conseqüències "d'una retallada que no ens agrada". D'una altra banda, el decret de pròrroga aprovat autoritza al Govern a aplicar l'ajust salarial anunciat per als funcionaris, que com l'any passat tornaran a perdre l'equivalent a una paga extra. Preguntat per si la Generalitat podrà complir l'objectiu de dèficit marcat per a aquest any, que és de l'1,58% del PIB, va assegurar que farà "tots els esforços que faci falta per complir-lo". El passat 6 d'agost, el president català, Artur Mas, va explicar que, d'haver obtingut un dèficit mínim de l'1,8% del PIB, hauria elaborat un projecte de pressupostos per a aquest any, però que aquest 1,58% era un objectiu massa restrictiu per plantejar-se elaborar uns pressupostos aquest any.

El conseller va reiterar ahir aquest argument, i demà justificarà al parlament català la pròrroga pressupostària que s'acaba de formalitzar. En qualsevol cas, el Govern segueix qüestionant el repartiment del dèficit fixat pel Govern, i per això manté la seva intenció d'obrir un contenciós administratiu amb l'Executiu, atès que entén que el Govern ?espanyol ha vulnerat els principis de la llei d'estabilitat financera.

Les reaccions a la pròrroga pressupostària no es van fer esperar. El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, va anunciar que el seu partit demanarà la compareixença de tots els consellers per a expliquin al Parlament les conseqüències que tindrà aquesta decisió en els seus respectius departaments.

Per la seva banda,el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, va criticar la pròrroga dels pressupostos perquè, segons vavalorar, suposa seguir aplicant retallades "de manera silenciosa i clandestina" sense haver de debatre la llei al Parlament. Mentrestant el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va assegurar que la pròrroga era un "atemptat" contra el sistema democràtic.

El secretari general i portaveu de Ciutadans, Matías Alonso, va lamentar la decisió de prorrogar els pressupostos ja que ho considerava "excuses de mal pagador" i va advertir que causaria noves retallades "sense debat parlamentari, d'esquenes un cop més als ciutadans i sense que els grups parlamentaris puguin dir la seva per ajustar la despesa a l'interès general". El president d'ERC, Oriol Junqueras, va justificar la pròrroga pressupostària de la Generalitat després que el Govern fixés un objectiu de dèficit de l'1,58 % del PIB per a Catalunya, a l'hora que va acusar l'Estat de "voracitat fiscal" i de fer un ús "pervers" dels impostos dels catalans.