L'exconseller i exdirigent socialista Joaquim Nadal ha evidenciat les seves divergències amb la direcció del PSC en un article publicat a El Punt Avui. En aquest, Nadal afirma que "quan ha calgut triar, el PSC massa sovint s'ha equivocat en la tria, decantant-se per una posició conservadora, cautelosa, per no trencar". I afegeix que el partit, "temorós de perdre les bases electorals més directament lligades a la tradició del socialisme espanyol ha començat a perdre per molts altres costats". La també exconsellera i exdirigent socialista Montserrat Tura s'ha afegit a les crítiques en un article a El Periódico, en el que lamenta que la direcció del PSC hagi convidat a marxar als dissidents amb Navarro.

Joaquim Nadal analitza a El Punt Avui la posició del PSC en relació al debat nacional i afirma que el partit no ha reaccionat davant el desplaçament de l'hegemonia que hi ha hagut, segons ell, cap a noves majories socials orientades cap al sobiranisme. Així, considera que el PSC "temorós de perdre les bases electorals més directament lligades a la tradició del socialisme espanyol ha començat a perdre per molts altres costats". "Quan ha arribat l'hora de la veritat i ha calgut triar, el PSC massa sovint s'ha equivocat en la tria, decantant-se per una posició conservadora, per no trencar", assenyala Nadal en el text. I afegeix que "fins i tot quan finalment, en algun moment, ha decidit trencar, ho ha fet a mitges i amb un moviment en fals que li ha generat més desgast que reconeixement".

L'exconseller proposa, en canvi, que els socialistes catalans es decanti clarament i sense ambigüitats cap al dret a decidir per tal de garantir la pluralitat, la transversalitat i la llibertat del procés. Una posició que, segons Nadal, no comporta deixar de ser fidel a aquestes bases lligades al socialisme espanyol.

El PSC ha de ser, en paraules de l'exconseller, "implacable" en la denúncia de fets com ara la imposició de l'objectiu de dèficit, la llei de governs locals espanyola o la llei Wert. En canvi, segons ell, el partit ha reaccionat "amb tebior". "Més preocupats per no semblar escolanets de CiU s'ha criticat més el capteniment del govern català que la contumàcia del govern espanyol", assenyala Nadal, que creu, però, que "justament en aquests temes, una radicalitat del PSC contra les iniciatives del PP seria una iniciativa d'esquerres en un panorama ple d'orfandat".

Amb tot, Nadal aposta per una obertura del PSC a favor del dret a decidir, que podria proporcionar un espai al socialisme català que l'ajudés a "ressituar-se". No obstant això, l'exconseller admet que creu que les coses "no aniran per aquí".

Crítiques de Tura

Per la seva banda, la també exconsellera i exdirigent socialista Montserrat Tura ha publicat a El Periódico un article amb el títol 'Intoleràncies?' en el què afirma que "la intransigència de l'unionisme impedeix veure la importància política del moment".

El risc de caure en la intransigència pot lesionar el procés anomenat sobiranista. "El prejudici, la negació al canvi, la sordera al clam del carrer, el recurs a la por, l'acusació fàcil de 'separatisme encegat' esdeven negadors de l'evolució inevitable i desitjable d'unes estructures la rigidesa i interpretació restrictiva de les quals han malmès l'esperit del pacte constitucional, perquè aquell temps d'angoixes i renúncies era per construir un marc de llibertat, no una cuirassa rígida i ofegadora", assegura Tura.

L'exconsellera també comenta que volia que el PSC "aixequés aquesta bandera" clarament favorable al dret a decidir. Per això, continua, va celebrar alguns acords del darrer congrés del partit, així c om el vot favorable a "quasi la totalitat" del pacte fiscal i la proposta de final de legislatura de suport a una consulta on el poble català decideixi lliurement el seu futur. En canvi, afirma que ha lamentat que s'argumentés manca de pluralitat per no participar en la mesa del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Segons Tura, ha posar a debat en els òrgans de direcció del PSC totes aquestes qüestions. I afegeix que aquestes darreres setmanes la direcció ha convidat a marxar als que no coincideixen amb la versió del primer secretari, Pere Navarro. "Com si descobrissim ara l'expressió de diferents sensibilitats, com si els governs Maragall i Montilla i el lideratge de Raimon Obiols haguessin caminat sobre una catifa de pètals en els debats interns", afirma l'exconsellera.

"¿Com podem aixecar la veu contra la intolerància si hem deixat de creure que integrar diferents sensibilitats és funció obligada de qui lidera una formació política que sempre ha volgut presentar-se a la societat com a constructora de ponts? ¿Com parlarem de diàleg si insinuem l'exclusió, si menystenim la diàspora?", es pregunta Tura en l'article, que conclou afirmant que la defensa de la igualtat i la pluralitat convertirà als socialistes catalans en "lliures de veritat, i més socialistes que mai".