El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat i dirigent d'UDC, Antoni Castellà, ha advertit l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que és un "error" imposar una agenda per a la consulta d'autodeterminació.

En declaracions a Rac 1, després que l'entitat que presideix Carme Forcadell demanés aquest divendres que la Generalitat convoqui la consulta "l'endemà" de celebrar-se la cadena humana independentista de la Diada.

Castellà considera precipitat aquest debat: "No ho comparteixo massa. Seria un error que l'autoimposició d'una agenda passés per sobre de l'èxit de la consulta en si mateix. L'important és celebrar una consulta en la millor de les condicions i amb una majoria social recolzant-la".

El democratacristià ha recordat que ja existeix un compromís que la consulta se celebrarà "en aquesta legislatura", i ha conclòs que les forces han de centrar-se ara no a situar una data, sinó a possibilitar que la gent es pronunciï, un dret que, segons ha recordat, no està assegurat i pel que encara cal treballar.

Ha reiterat que el seu partit decidirà en una reunió el dos de setembre la seva posició oficial sobre la 'Via catalana cap a la independència', i ha assegurat que "la majoria de militants" ja s'han apuntat a la iniciativa.

Castellà ha insistit que els dirigents amb càrrecs públics han d'assistir a la cita de l'onze de setembre com a societat civil ja que és la verdadera protagonista de la cadena, no els partits ni l'Executiu català.