El Ministeri de Foment s'estalvia 3.570 milions d'euros en no construir una nova doble via d'alta velocitat entre València i Tarragona, tal com estava previst per l'anterior govern socialista, segons el document intern de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries, Adif, "Nou model de desenvolupament dels corredors d'alta velocitat ".

L'empresa ferroviària realitza una anàlisi a la baixa de les inversions previstes pels anteriors executius (tant socialistes com populars), redueix inversions en la majoria de corredors i, fins i tot, arriba a plantejar com a "principal reducció de cost la instal·lació d'una via única enlloc d'una via doble en algunes línies" d'alta velocitat.

No és el cas de la Comunitat Valenciana, on Foment va recollir el guant que li va llançar la Generalitat i va fer seva la proposta, pròpia d'època de vaques magres, per al corredor mediterrani: enlloc de construir una nova plataforma de doble via, ample europeu i alta velocitat, s'adapten les actuals vies a l'ample europeu i s'instal·la un tercer fil d'ample ibèric entre Castelló i València.

D'aquesta manera, els trens de Terol podran seguir circulant per aquestes vies. Serà un experiment i la primera vegada que s'executi aquest tipus d'obra a la península ibèrica.

Milions d'euros invertits

La construcció de la nova plataforma entre La Encina i València suposava una inversió de 5.742.000 euros, dels quals ja s'han executat 1.333 milions: un total de 356 en els 53 quilòmetres de via única entre Vandellòs i Tarragona (un desdoblament que porta deu anys en obres i encara no ha finalitzat) i uns altres 977 milions entre La Encina i València. L'alta velocitat des de la Costera a València va ser la primera que va començar a construir-se a l'era d'Aznar i serà l'última en inaugurar-se. El tram entre La Encina i València, a més, gaudeix d'una plataforma nova de doble via a la qual pràcticament només li falta instal·lar la superestructura (catenària, senyalització i sistemes de seguretat). En aquests dos trams les obres s'executaran tal com estava previst.

Així que la retallada en el ferrocarril valencià afecta realment a la nova plataforma prevista entre els trams de Vandellòs-Castelló (obres valorades en 2.400 milions d'euros) i de Castelló-València (obres valorades en 1.170 milions) que, al no executar-se, estalviarà a les arques públiques 3.570 milions d'euros.

En el seu lloc, Foment i Adif tenen previst destinar 303 milions al tram Vandellòs-Tarragona (per acabar amb la monovia en aquests 53 quilòmetres que penalitza els trens), 170 milions a Vandellòs-Castelló i 362 a Castelló-València per adaptar els 209 quilòmetres de via existents a l'alta velocitat.